Μέσω ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος κάτι σαν τον "Μεγάλο Αδελφό" ανακάλυψαν την απάτη. Εξετάζονται 500 περιπτώσεις ασφαλισμένων που άλλοι ήξεραν την απάτη κι άλλοι είναι θύματα. Εννέα ολόκληρα χρόνια, το οργανωμένο κύκλωμα υπαλλήλων και ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που εξαρθρώθηκε, μετά από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, στο υποκατάστημα της Καλλιθέας, "φέσωνε" το ίδρυμα με επιδόματα -μαϊμού, προκαλώντας ζημιά, που, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ξεπερνά κατά πολύ τα 6.000.000 ευρώ.
Οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας για τη μεγάλη απάτη, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επιθεώρησης του ΙΚΑ, διήρκεσαν δύο μήνες και χθες οι αστυνομικοί συνέλαβαν έξι άτομα και κατάσχεσαν 966.900 ευρώ και τρία πολυτελή αυτοκίνητα.
Συλληφθέντες είναι τέσσερις γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών, ενώ τα χρήματα, που ήταν σε χαρτονομίσματα των 500, 200, 100 και 50 ευρώ, βρέθηκαν κρυμμένα
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απάτη, απιστία, κατάχρηση και "ξέπλυμα μαύρου χρήματος" σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, καθώς και τη θέση τους σε διαφορετικά τμήματα του ιδίου υποκαταστήματος του ΙΚΑ, ενέκριναν παράνομα και χορηγούσαν διάφορα χρηματικά ποσά, σε άτομα (ασφαλισμένους ή μη του Ιδρύματος).
Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους, κατά περίπτωση, εξέδιδαν παράνομα, αποφάσεις για χορήγηση παροχών και επιδομάτων. Στη συνέχεια εισέπρατταν τα ανάλογα ποσά, είτε σε συνεργασία με τους "δικαιούχους" - ασφαλισμένους του ΙΚΑ, δίνοντας τους μέρος των ποσών, είτε μοίραζαν μεταξύ τους τα ποσά.
Οι παράνομες εισπράξεις από το ΙΚΑ, αφορούσαν κυρίως παροχές και επιδόματα τοκετών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, λουτροθεραπείας και αποκλειστικών νοσηλειών. Το κύκλωμα "ψάρευε" τους ασφαλισμένους λέγοντάς τους εάν θέλουν κάποιο επίδομα και ανάλογα την παροχή, ένα ποσοστό αυτής θα ήταν η δική τους αμοιβή ή μίζα καλύτερα.
Η απάτη, όπως διαπιστώθηκε, ξεκίνησε από το έτος 2003, ενώ πολλές φορές εμφανίζονταν ως "δικαιούχοι" οι ίδιες οι υπάλληλοι, αλλά και συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.
TA AYTOKINHTA ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ
Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 244 περιπτώσεις για παροχές και επιδόματα, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά έγγραφα.
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τράπεζες, Οικονομικές Υπηρεσίες και τις δηλώσεις "πόθεν έσχες" των εμπλεκομένων υπαλλήλων, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων, των τραπεζικών καταθέσεων και των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων, από το έτος 2003 έως και σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των εμπλεκομένων στην Αττική και τη Λακωνία, εκτός από τα 966.900 ευρώ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 4 φύλλα επιταγών συνολικής αξίας 110.000 ευρώ, 45 ατομικά βιβλιάρια διαφόρων ασφαλισμένων του ΙΚΑ, καρτέλες ενσήμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και 13 σφραγίδες διαφόρων τμημάτων του ΙΚΑ Καλλιθέας, καθώς και φυσικών προσώπων και επαγγελματιών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνώ, ενώ η υπόθεση διερευνάται και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.