01 Μαρτίου 2012

Ξύπνησαν τα "κορόιδα" οι Ευρωπαίοι και δεν δίνουν όλο το πακέτο βοηθείας

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συμφώνησαν στην χορήγηση ολόκληρου του πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής έσπασαν το πακέτο στα δυο. Έτσι ενέκριναν την χορήγηση περίπου 93 δις για το PSI, αλλά δεν έδωσαν την βοήθεια που προορίζονταν για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, από τα 130 δις του πακέτου βοήθειας εγκρίθηκαν: 35,5 δις για το PSI και άλλα 23 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα υπόλοιπα 71,5 αναμένεται να δοθούν μετά την ολοκλήρωση του PSI σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 9 Μαρτίου.

Επιπλέον εγκρίθηκαν και άλλα 35 δις εκτός του πακέτου βοηθείας ως προσωρινή βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να συνεχίσουν να δανείζονται φτηνά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Γιούνκερ χαιρέτισε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από την Αθήνα αλλά τόνισε ότι απομένει η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών, ενώ πριν από την χορήγηση όλης της βοήθειας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI: «Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί για να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας, έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά», δήλωσε ο Γιούνκερ μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες που ήταν αφιερωμένη στην ελληνική οικονομία.