26 Μαρτίου 2012

Σαρκοζί κατά μουσουλμάνων κληρικών

Την πρόθεσή του να απαγορεύσει σε ακραίους μουσουλμάνους κληρικούς την είσοδο στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα, 26 Μαρτίου, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Οι μουσουλμάνοι κήρυκες θα επισκέπτονταν τη χώρα προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνέδριο που θα διοργανωθεί τον Απρίλιο από την Ένωση Γαλλικών Ισλαμικών Οργανώσεων (UOIF).

Ο κ. Σαρκοζί δεν δίστασε μάλιστα να κατονομάσει τον ριζοσπαστικό Σεΐχη Youssef al-Qaradawi, έναν από τους διασημότερους κληρικούς στον αραβικό κόσμο, ως παράδειγμα ανεπιθύμητου καλεσμένου. Ο Σεΐχης, πρώην μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει επανειλημμένα υπεραμυνθεί των πράξεων παλαιστίνιων βομβιστών αυτοκτονίας και επιθέσεων κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. «Υπέδειξα στον Εμίρη του Κατάρ ότι αυτό το άτομο δεν είναι ευπρόσδεκτο στο έδαφος της Γαλλικής Δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρκοζί, «δεν θα έρθει».

Η επίμαχη απόφαση του γάλλου προέδρου έρχεται στον απόηχο της δολοφονίας επτά ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, στην περιοχή της Τουλούζης, από το νεαρό μουσουλμάνο Μοχάμεντ Μερά. Ο Μερά, που αιτιολόγησε τα εγκλήματά του ισχυριζόμενος ότι αποτελούσαν αντίποινα για τους σκοτωμούς παλαιστινίων παιδιών στη Μέση Ανατολή, σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή της γαλλικής αστυνομίας, έπειτα από πολύωρη πολιορκία, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το διαμέρισμα όπου ήταν παγιδευμένος.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο κ. Σαρκοζί ανακοίνωσε πως, μετεκλογικά, προτίθεται να ποινικοποιήσει την τακτική επίσκεψη ριζοσπαστικών ισλαμικών ιστότοπων και τα ταξίδια στο εξωτερικό με σκοπό την κατήχηση ή την εκπαίδευση για τρομοκρατικές επιθέσεις. Η Γαλλία βρίσκεται στο μέσο μίας αμφίρροπης προεκλογικής εκστρατείας για τον προεδρικό θώκο, κατά την οποία τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής και της εγκληματικότητας έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, ειδικά έπειτα από τα γεγονότα στην Τουλούζη.

Αναφερόμενος στις πράξεις του Μερά πάντως, ο κ. Σαρκοζί απέφυγε να τις συνδέσει με τη λαθρομετανάστευση ή το Ισλάμ. Πιθανότητα σε μία προσπάθεια να υιοθετήσει μία μετριοπαθέστερη στάση από την ακροδεξιά ανθυποψήφιά του Μαρίν Λε Πεν, ο γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε πως ο Μερά είχε γεννηθεί στη Γαλλία και πως πιθανότατα έδρασε μόνος: «[Ήταν] ένας νεαρός εγκληματίας που ξαφνικά έγινε πολύ δραστήριος τρομοκράτης χωρίς καμία μετάβαση [...] ήταν απλώς ένα τέρας», κατέληξε.