13 Μαρτίου 2012

Κατηγορηματικά διαψεύδει ο Σαρκοζί ότι χρηματοδοτήθηκε από τον Μ.Καντάφι

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Νικολά Σαρκοζί την πληροφορία ότι η προεκλογική εκστρατεία του 2007 είχε χρηματοδοτηθεί με ένα πολύ μεγάλο ποσό και με παράνομο τρόπο από τον Μουαμάρ Καντάφι.

«Αν είχε χρηματοδοτήσει την εκστρατεία, τότε εγώ δεν στάθηκα ιδιαίτερα ευγνώμων απέναντί του», ειρωνεύτηκε ο Σαρκοζί, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμμετοχή της Γαλλίας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη και μάλιστα με εξαιρετικά ενεργό ρόλο.

Σχετικά χαμηλούς τόνους κράτησε και το στρατόπεδο του βασικού αντιπάλου του Σαρκοζί, του Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο σχολίασε το ότι ο Καντάφι είχε επισκεφτεί το Παρίσι το 2007 μετά τη νίκη Σαρκοζί.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά τη δημοσίευση εγγράφου από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart με τη μεταβίβαση 50 εκατομμυρίων ευρώ προς την εκστρατεία Σαρκοζί.

Κατά την ιστοσελίδα το έγγραφο έχει δοθεί στους δικαστές που ερευνούν το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης «Καράτσι», μίας σειράς από προμήθειες που δόθηκαν τη δεκαετία του 1990 και αφορούν την πώληση όπλων στο Πακιστάν αλλά και μία βομβιστική υπόθεση του 2002 κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 Γάλλοι πολίτες.

Επιπλέον, τον περασμένο Μάρτιο ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ είχε αναφέρει τα περί χρηματοδότησης του Σαρκοζί σε συνέντευξή του στο Euronews αν και τότε είχε υπάρξει διάψευση σε οργίλο ύφος από τον ίδιο το Σαρκοζί.