13 Μαρτίου 2012

Μετά το PSI, επενδυτική «βόμβα» 20 δισ. στην Ελλάδα

Περισσότερο αισιόδοξος σε σχέση με τον Δεκέμβριο –λόγω του επιτυχημένου «κουρέματος» του χρέους- επέστρεψε στην Αθήνα ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, κύριος Χορστ Ράιχενμπαχ. Είναι όμως και πιο επιφυλακτικός, γιατί μέσα σε επτά μήνες έχει «αλλάξει» δύο πρωθυπουργούς, ενώ ίσως είναι αυτή και η τελευταία φορά που θα συναντά τον Λουκά Παπαδήμο ως βασικό συνομιλητή του στη χώρα μας.

Στον απόηχο της συναντήσεως Παπαδήμου-Μπαρόζο στις Βρυξέλες, ο κ. Ράιχενμπαχ μετατρέπεται και σε «θεματοφύλακα» ενός τεράστιου χαρτοφυλακίου επενδύσεων για τη χώρα μας: περίπου 6-8 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ ως το 2015, και άλλα 10-15 δισ. τουλάχιστον από προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, μέσω των αποκρατικοποιήσεων αλλά και με τη γενικότερη στρατηγική του Χορστ Ράιχνεμπαχ για κινητοποίηση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την «ανόρθωση» της ελληνικής Οικονομίας.

Εκτός από τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία που θα διατεθούν για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας ο Χορστ Ράιχενμπαχ δίνει έμφαση -ως πρώην τραπεζίτης που είναι- και στη σωστή λειτουργία του τραπεζικού τομέα, που θεωρεί πως πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί για να διασφαλίσει ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην παρούσα φάση όμως, οι κρίσιμες αποφάσεις και ανακοινώσεις μετατίθενται για την προσεχή επίσκεψή του, μετά από τρεις μήνες, όταν θα έχει πιθανότατα αποκρυσταλωθεί το μετεκλογικό σκηνικό, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν όντως οι προϋποθέσεις και διασφαλίσεις για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ... πεδίο βολής επενδύσεων.

Σε αντίθεση με τους ελεγκτές της Τρόικα, η τριμηνιαία έκθεση που έρχεται να παρουσιάσει την Πέμπτη, δεν θα αφορά στο Νέο Μνημόνιο, τη βιωσιμότητα του χρέους και την πρόοδο εφαρμογής των μέτρων σκληρής λιτότητος που απαιτούνται, αλλά κυρίως στα μέτρα ελσυγχρονισμού και Ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση.

Όπως θα αναφέρει στην έκθεσή του ο κ.Ράιχενμπαχ, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται επί του παρόντος η αναμόρφωση ολόκληρου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τομέας στον οποίο 160 γερμανοί φοροελεγκτές θα συνδράμουν το έργο του κλιμακίου υποστήριξης από το ΔΝΤ. Ομάδα Γάλλων έχει διεισδύσει στα κρίσιμα υπουργεία και ετοιμάζει συστάσεις για περικοπή του «άχρηστου» δημόσιου τομέος, χωρίς να βλάπτεται η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά του. Ολλανδοί πραγματογνώμονες έχουν αναλάβει την ίδια ώρα να θέσουν σε νέες βάσεις το ελληνικό Κτηματολόγιο, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε επένδυση ξένου στο ελληνικό real estate –και όχι μόνον.



protothema.gr