09 Μαρτίου 2012

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα αποφεύγει τα χειρότερα

«Επιτυχία της Ελλάδας στο κούρεμα του χρέους», «ο δρόμος για το ελληνικό κούρεμα άνοιξε», «Η Ελλάδα αποφεύγει τα χειρότερα», μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι του γερμανόφωνου τύπου για το θέμα του PSI.

«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στο μεγαλύτερο κούρεμα χρέους της νεώτερης ιστορίας. Η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται βέβαια ακόμη πάνω από την Αθήνα, αλλά δεν πρόκειται να πέσει τόσο γρήγορα. Το κούρεμα θα κάνει το χρέος της Αθήνας πιο ελέγξιμο. Αυτή είναι τουλάχιστον η ελπίδα», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι το ‘haircut’ θα πλήξει τους Έλληνες που δεν έχουν ασφαλίσει τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού εκτιμώντας:

«Οι μικροεπενδυτές χάνουν εν μέσω κρίσης ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους. Μπορούν να ευχαριστήσουν γι’ αυτό τους πολιτικούς τους, οι οποίοι άσκησαν μία οικονομική πολιτική που έφερε το κράτος στο χείλος του γκρεμού. Πολλοί όμως θα στρέψουν την οργή τους και στους διεθνείς πιστωτές, οι οποίοι επέβαλαν στη χώρα τους το κούρεμα στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης αξίας δισεκατομμυρίων».


Ξεπεράστηκε ένα σημαντικό εμπόδιο;


«Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας στην τελική ευθεία», διαβάζουμε σε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία διαπιστώνει: «Η Αθήνα ξεπέρασε με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα του χρέους ένα σημαντικό εμπόδιο».

Η εφημερίδα παραθέτει δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών (BdB) Αντρέας Σμιτς, ο οποίος είπε χθες, λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για δήλωση συμμετοχής των ομολογιούχων, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα «είναι αισθητά ομαλότερη συγκριτικά με λίγο νωρίτερα». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών είπε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει πλέον «μεγάλο πρόβλημα» στην περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιήσει ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC).

Για το ίδιο θέμα η Die Welt του Βερολίνου επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της: «Η κυβέρνηση στην Αθήνα ήθελε να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων το 90% των ομολογιούχων, γιατί διαφορετικά το μέγεθος του κουρέματος δεν θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει η Αθήνα να κάνει το κούρεμα αναγκαστικό με τις ρήτρες συλλογικής δράσης. (…) Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναταράξεις στην κεφαλαιαγορά», κλείνει η Die Welt.

«Ανακούφιση μετά το ελληνικό κούρεμα»

H ηλεκτρονική έκδοση της Financial Times Deutschland εκτιμά: «Η Ελλάδα καταφέρνει το κούρεμα: Το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται στο 85,8%. Έτσι ξεπεράστηκε το κρίσιμο όριο του 75% και άνοιξε ο δρόμος για το δεύτερο πακέτο. Η Αθήνα θέλει να εξαναγκάσει τους απρόθυμους επενδυτές να συμμετάσχουν. Το μεσημέρι αποφασίζει η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) αν αυτό αποτελεί πιστωτικό επεισόδιο».

«Πετυχαίνει το ελληνικό κούρεμα», διαβάζουμε σε τίτλο της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel που υπογραμμίζει: «Η χρεοκοπία της Ελλάδας αποτράπηκε. Η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτών πιστωτών ενέκρινε την ιστορική αναδιάρθρωση χρέους ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το δεύτερο πακέτο διάσωσης».

Deutsche Welle