Τεχνική βοήθεια στο υπουργείο Υγείας, σε θέματα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, θα δώσουν οι Γερμανοί και, για το λόγο αυτό, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν ένα μικρό μνημόνιο για την υγεία, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα στην Ε.Ε., Georgette Lalis, μιλώντας χθες σε συνέδριο των Financial Times για την υγεία.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, δήλωσε ότι, μέχρι το τέλος του 2012, θα δοθεί έμφαση στο management στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι έχουν αυξηθεί τα άριστα νοσοκομεία σε 70, ωστόσο υπάρχουν ακόμη 30 τα οποία καταγράφουν αρνητικό πρόσημο.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φρουζής, επεσήμανε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα σύστημα πρόληψης και όχι ελέγχου, ενώ η «μαγική» λέξη, ώστε οι πολυεθνικές να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είναι η καινοτομία, η οποία αποτελεί παράλληλα κίνητρο για επενδύσεις.
Ο Dr. Alexander Natz, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρηματιών ΕUCOPE, κατέθεσε την πρόταση, «τα καινοτόμα φάρμακα να μην μπαίνουν στους διαγωνισμούς και να μην ακολουθεί η Ευρώπη ως χώρες αναφοράς τιμολογιακής πολιτικής, όσες χώρες βρίσκονται σε οικονομική λιτότητα».
Ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην διοικητής του ΙΚΑ Γιώργος Μέργος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΥ.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Κρεμαστινός, μίλησε με σκληρή γλώσσα για την κατάσταση, τονίζοντας ότι «χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ και μία ανατροπή», ενώ ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, υπογράμμισε ότι «ο παραγοντισμός και οι ιδεοληψίες του παρελθόντος, έχουν κάνει μεγάλο κακό».