11 Μαρτίου 2012

Σλέσινγκερ: Δυνατή η έξοδος μιας προβληματικής χώρας από την ευρωζώνη

Δυνατή υπό προϋποθέσεις χαρακτηρίζει την έξοδος μιας χώρας με «πολύ ιδιαίτερα προβλήματα, όπως η Ελλάδα», από την ευρωζώνη ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Χέλμουτ Σλέσινγκερ, σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag.

Όπως είπε κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό μόνο μετά τη σύγκλιση ομάδας ειδικών η οποία θα την προετοίμαζε. Πάντως σημείωσε ότι δεν μπορεί να βγει από την ευρωζώνη ένα «κανονικό μέλος», καθώς κάτι τέτοιο θα έφερνε διαρκή αναταραχή.

Όπως εκτίμησε, σε περίπτωση εξόδου μιας «προβληματικής» χώρας η ευρωζώνη θα περνούσε κρίση, αλλά θα ανακτούσε «επαρκή» αξιοπιστία στη συνέχεια.

Χαρακτήρισε τη νομισματική ένωση «πολιτική απόφαση» που δεν εξυπηρετούσε καμία οικονομική αναγκαιότητα. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η κατάρρευσή της θα ήταν καταστροφή για όλα τα μέλη της. Τονίζεται ότι ο κ. Σλέσινγκερ είχε στο παρελθόν χαρακτηρίσει το ευρώ «ακριβό λάθος».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία χαρακτηρίζει επιπόλαιη. Όπως λέει, οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ να διοχετεύσει στις τράπεζες περισσότερα από ένα τρισ. ευρώ, την έκαναν «εντελώς άκαμπτη», καθώς μπορεί ουσιαστικά να «ελέγξει πραγματικά μόνο το 5% των χρημάτων που έχει δαπανήσει».