15 Μαρτίου 2012

Δεν φταίνε μόνον οι πολιτικοί...

Tου Aγγελου Σταγκου

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ύπαρξή τους και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ευθύνες της πολιτικής τάξης για τη σημερινή κατάντια της χώρας, όπως και για όλα εκείνα τα φαινόμενα που την προκάλεσαν. Για την πλήρη ανεπάρκεια και ανικανότητα της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και για την εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί απ’ άκρου εις άκρον της χώρας, μεταξύ άλλων. Πρόκειται για δύο βασικά χαρακτηριστικά της χώρας μας που την οδήγησαν στο αδιέξοδο και τον εξευτελισμό.


Εχουν λοιπόν τις ευθύνες τους οι πολιτικοί γιατί είτε κάποιοι (ή και αρκετοί) από αυτούς έδωσαν το παράδειγμα στην ανεπάρκεια και στη διαφθορά, είτε γιατί δημιούργησαν πλαίσιο ανοχής ανάλογων συμπεριφορών. Ωστόσο, από την πλευρά της η ελληνική κοινωνία που με μεγάλη προθυμία μισεί, λοιδορεί και προπηλακίζει σήμερα συλλήβδην τους πολιτικούς έχει τις δικές της ευθύνες. Θα τις ανακαλύψει, αρκεί να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη κάποια στιγμή που θα κουραστεί να βρίσκει άλλοθι ή να καταριέται τους πολιτικούς και μαζί με αυτούς και τους ξένους.

Κανείς πολιτικός δεν φταίει, γιατί κάποιες υπάλληλοι στο ΙΚΑ Καλλιθέας έφτιαξαν μια συμμορία καταλήστευσης του ασφαλιστικού συστήματος. Ακόμη και αν η τοποθέτησή τους στα συγκεκριμένα πόστα έγινε με ρουσφέτι, κανείς δεν έδωσε άδεια σε αυτές και τις ευρύτερες οικογένειές τους να λεηλατούν το σύμπαν. Η υπόθεση έχει μάλιστα μεγαλύτερες διαστάσεις, αν σκεφθούμε ότι πέρα από τις ίδιες και το σόι τους, επωφελήθηκαν από την απάτη και αρκετές εκατοντάδες άλλων ασφαλισμένων ή μη πολιτών που με τη θέλησή τους συμμετείχαν στο πάρτι, έστω και περιστασιακά.

Η υπόθεση όμως του ΙΚΑ Καλλιθέας δεν είναι μεμονωμένη, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά. Χιλιάδες, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν οι συμπολίτες που συνέχιζαν να παίρνουν τις συντάξεις πεθαμένων συγγενών τους. Χιλιάδες επίσης είναι τα πατριωτάκια που παίρνουν αναπηρικές συντάξεις, ενώ κοντεύουν να σκάσουν από υγεία. Μιλάμε για τυφλούς με όαση γερακιού, χωλούς που τρέχουν τα 100 κάτω από έντεκα δευτερόλεπτα, ακρωτηριασμένους που οδηγούν και άλλους ανάλογους «αναξιοπαθούντες» που όταν τους δόθηκε η ευκαιρία έσπευσαν να «λαδώσουν» γιατρούς και μέλη επιτροπών για να πάρουν συντάξεις «μαϊμού».

Εχει και άλλα ο μπαχτσές της κοινωνικής διαφθοράς. Περιλαμβάνει μασαδόρους προνοιακών επιδομάτων με πλαστά πιστοποιητικά, αντίστοιχους που διεκδικούν θέσεις στο Δημόσιο, πολλούς, πάρα πολλούς, επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και τώρα τελευταία, το νέο δημοφιλές σπορ, ειδικά στην επαρχία, είναι η κατάθεση των πινακίδων, αλλά η συνέχιση της κυκλοφορίας κάτω από… άγρυπνο μάτι της τοπικής αστυνομίας.

Ολες αυτές οι απάτες και πολλές άλλες, συνιστούν ποινικά αδικήματα. Και όμως συμμετείχαν και συμμετέχουν σε αυτές χιλιάδες Ελληνες της διπλανής πόρτας. Προφανώς, έχουν εθιστεί στη «λαμογιά», δεν φοβούνται την τιμωρία και υπολογίζουν στην ανοχή της κοινωνίας. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι άμωμη, άσπιλη και αμόλυντη. Αρα δεν φταίνε μόνον οι πολιτικοί…

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ