15 Μαρτίου 2012

Βλάβες στα F-35 οδηγούn χώρες στο να αναθεωρήσουν τις παραγγελίες τους

Συνεχείς βλάβες και δυσλειτουργίες στο νέο "υπερόπλο" των ΗΠΑ, το F-35, οδηγούν χώρες που έχουν παραγγείλει να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες παραγγελίας. Η επίσημη παραγωγή των F-35 έχει αναβληθεί πολλές φορές μετά από διάφορα προβλήματα που παρουσιάζουν τα αεροπλάνα, που κοστίζουν περί τα 200 εκ έκαστο, στις δοκιμές.

Ο στρατηγός Thompson διαβεβαίωσε από την Αυστραλία, όπου βρίσκεται, τις χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες, ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αναβολές στην έναρξη της κατασκευής των αεροπλάνων.

Μέχρι τώρα έχουν παραγγείλει οι Μ. Βρετανία, Αυστραλία (τι θα τα κάνουν αυτοί;), Τουρκία, Δανία, Ιταλία, Νορβηγία, Καναδάς (για να προφυλαχθεί από τις ΗΠΑ ή τους Εσκιμώους) και Ολλανδία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι εξετάζει την ακύρωση της παραγγελίας 65 F-35, ενώ και η Ιαπωνία που σκεφτόταν να παραγγείλει μερικές δεκάδες, τώρα το ξανασκέφτεται.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στις ΗΠΑ 382 δις δολ και τα 20 αεροπλάνα που διαθέτουν δεν είναι ακόμα επιχειρησιακά έτοιμα, παρότι έπρεπε να ήταν από πέρσι.

Το περασμένο μήνα το Πεντάγωνο ανέβαλε για μία ακόμα φορά την ημερομηνία που θα έχει στη διάθεσή του και τα 179 αεροπλάνα που θα αγοράσουν οι ΗΠΑ από τη Lockheed Martin που τα κατασκευάζει, ενώ τόσο η Βρετανία όσο και η Αυστραλία επιβεβαιώνουν ότι θα περιμένουν πριν υπογράψουν την τελική συμφωνία.

Παρόλα αυτά βέβαια οι ΗΠΑ υπολογίζουν να πουλήσουν σε άλλες χώρες 700 F-35 μέσα στην επόμενη δεκαετία.


http://rt.com/usa/news/f-35-countries-program-us-677/
.