05 Μαρτίου 2012

Ανταλλαγή ομολόγων στα ασφαλιστικά ταμεία

Έως την Τετάρτη καλούνται οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να αποφασίσουν για το αν θα ενταχθούν τα ομόλογα που έχουν στη διάθεση τους στο «κούρεμα» ή όχι.


Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τους διοικητές των ταμείων υπό τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη αντίστοιχα. Οι δυο υπουργοί εξήγησαν ότι οι απώλειες των ταμείων αν δεν δεχθούν την ανταλλαγή ομολόγων θα είναι μεγαλύτερες. Σημειώνεται ότι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία , εκτός από τον ΟΠΑΔ και το ΕΤΑΤ, έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία ξεπερνούν υα 20 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα 7,5δισ. ευρώ είναι ομόλογα και επιπλέον 14 δισ. ευρώ καταθέσεις ταμείων (ΕΤΑΑ, ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ κ.ά.) που μετατράπηκαν με αποφάσεις της ΤτΕ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Συνολικά οι απώλειες από το «κούρεμα» που μένει να αποκατασταθούν θα φτάσουν τα 11 - 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποφασίζει αύριο την εθελοντική συμμετοχή του στην ανταλλαγή 7 ομολόγων ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας 884 εκατ. ευρώ που κατέχει.

ΑΔΕΔΥ

«Όχι» στο κούρεμα των ομολόγων ασφαλιστικών ταμείων, λέει η ΑΔΕΔΥ επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές των τελευταίων ετών οδήγησαν τα Ταμεία στη σημερινή δραματική κατάσταση και ότι θα υπάρξουν νέες απώλειες. Στο πλαίσιο των ενεργειών στις οποίες θα προχωρήσει, ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των αποθεματικών των Ταμείων. Επίσης θα εξετάσει και προσφυγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδας.