18 Μαρτίου 2012

Προσφυγή Γ. Μπατατούδη στο ΣτΕ

Ζητάει να ακυρωθεί η άρνηση της ΕΛΑΣ να του εκδώσει διαβατήριο.


Ο πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Γεώργιος Μπατατούδης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η άρνηση της ΕΛΑΣ να του εκδώσει διαβατήριο.


Η διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ απέρριψε το αίτημα του «μπάτμαν», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, με το αιτιολογικό ότι εκκρεμεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης η εκδίκαση της έφεσής του (με δικάσιμο στις 9 Μαΐου 2012) κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης (816/24.3.2009).

Με την τελευταία αυτή απόφαση ο Γ. Μπατατούδης είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για υπεξαίρεση 2,5 δισ. δραχμών (7.336.757,1 ευρώ) σε βάρος των μετόχων της Intersat-Interactive.

Η υπεξαίρεση αφορά χρήματα που εκταμίευσε από τα ταμεία της Intersat - Interactive, με προσύμφωνο, για να αγοράσει μετοχές της «'Αθλος ΠΑΟΚ» σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά τελικά ούτε μετοχές αγόρασε, ούτε τα χρήματα επιστράφηκαν στο ταμείο. Το αδίκημα για την απιστία των 3,3 δις δραχμών από τα τηλεοπτικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ το 2001 παραγράφηκε λόγω της παρέλευσης πενταετίας, αφού είναι πλημμέλημα.

Παράλληλα, στον τέως μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ είχαν τεθεί οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγυήσεως 20.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισής του δύο φορές το μήνα (στις 1 και στις 15) στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Ο Γ. Μπατατούδης, στην δίκη της 24ης Μαρτίου 2009 δεν ήταν παρών, αλλά είχε διαφύγει στη Λιβύη πριν ακόμη εκδοθεί η δικαστική απόφαση, ενώ σε βάρος του εκδόθηκε στη συνέχεια διεθνές ένταλμα σύλληψης. Τελικά συνελήφθη στο Ελληνικό Προξενείο της Λιβύης όταν προσήλθε για να βγάλει διαβατήριο.

Με νεότερη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου (2631/2011), όπως αναφέρει ο Γ. Μπατατούδης, έγινε άρση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί (απαγόρευση εξόδου και εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα).

Ο πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ υποστηρίζει ότι το δικαστήριο το 2011 έκρινε ότι οι περιοριστικοί όροι που του έχουν επιβληθεί θα του επιφέρουν υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη και μάλιστα οικονομική στον ίδιο και την οικογένειά του. Και αυτό γιατί οι εταιρείες του οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Λιβύη και το Κουβέιτ και απασχολούν πολλούς Ελληνες, κινδυνεύουν με πλήρη κατάρρευση και οικονομική καταστροφή, καθώς δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί για να επιμεληθεί των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες.

Στην αίτησή του ενώπιον του ΣτΕ ο Γ. Μπατατούδης υποστηρίζει ότι η άρνηση της ΕΛΑΣ να του χορηγήσει διαβατήριο είναι αντίθετη στο άρθρο 20 του Συντάγματος, καθώς πριν την απόρριψη του αιτήματός του για έκδοση διαβατηρίου δεν κλήθηκε να εκθέσει τις απόψεις του. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η αρνητική απόφαση της ΕΛΑΣ δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη όπως απαιτεί η νομοθεσία (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας).

Τέλος, τονίζει ο Γ. Μπατατούδης ότι η ΕΛΑΣ «κατά κακή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου (Π.Δ. 25/2004)» απέρριψε την αίτηση χορήγησης διαβατηρίου λόγω της εκκρεμούς δίκης του.