27 Μαρτίου 2012

Διαλέξτε και πάρτε: Λίγος ύπνος; εγκεφαλικό. Πολύς ύπνος; στεφανιαία νόσος-Πόσο είναι το ιδανικό;

Τα οφέλη του ύπνου στον ανθρώπινο οργανισμό και κατ' επέκταση στην καλή λειτουργία της καρδιάς, είναι πολλά. Πόσες όμως ώρες είναι το ιδανικό για να κοιμόμαστε; Ο πολύς ύπνος, αλλά και ο ελάχιστος, τι επιπτώσεις έχουν στην ομαλή καρδιακή λειτουργία του ανθρώπου; Αμερικάνοι επιστήμονες δίνουν τον ακριβή χρόνο που πρέπει να κοιμόμαστε για να διατηρούμε την καρδιά μας υγιή και να μην κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε καρδιολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που έκαναν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες και αυτοί που κοιμούνται περισσότερο από οκτώ ώρες το βράδυ, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα. Με απλά λόγια: ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα. Από την άλλη, ο πολύς ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για στηθάγχη και στεφανιαία νόσο, δηλαδή στένωση των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά. Ο ιδανικός χρόνος λοιπόν, που πρέπει να κοιμόμαστε, προσεγγίζει τις 7 ώρες

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 3.000 ασθενείς ηλικίας άνω των 45 ετών, συσχετίζοντας τη διάρκεια του ύπνου τους με την κατάσταση της υγείας τους. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι κοιμούνταν πολύ λίγο, είχαν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Όσοι, αντίθετα, κοιμούνταν πάνω από οκτώ ώρες τη νύχτα, είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν στηθάγχη (πόνο στο στήθος) και 1,1 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν στεφανιαία νόσο.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες απομόνωσαν τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερίνη, το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Ο αυξημένος κίνδυνος λόγω ανεπαρκούς ή υπερβολικού ύπνου συνέχιζε να ισχύει.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ελλιπής ύπνος συνδέεται με υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, διαβήτη, φλεγμονή, αύξηση στις ορμόνες του στρες, υψηλότερη αρτηριακή πίεση κ.α. Οι αιτίες που ο πολύς ύπνος επίσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην καρδιά, είναι λιγότερο σαφείς και απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι γιατροί, ιδίως οι καρδιολόγοι, πρέπει να ρωτάνε τους ασθενείς τους σχετικά με τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους, ιδίως όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

iatropedia.com