15 Μαρτίου 2012

Ποινική δίωξη για σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή

Τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου που είχε ως στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας ήταν σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές το σχέδιο της απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το οποίο είχε προβληθεί από μερίδα των ΜΜΕ το περασμένο καλοκαίρι.
Την ύπαρξη αυτού του σχεδίου επιβεβαιώνει με την απαγγελία κατηγοριών κατά αγνώστων η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ενώ στο πλαίσιο του σχεδίου αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης εντάσσει και τα βίαια γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Συγκεκριμένα, έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, ο εισαγγελέας κ. Νίκος Ορνεράκης άσκησε ποινική δίωξη κατά αγνώστων για «προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας με σκοπό τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και την αποστέρηση του πρωθυπουργού από την άσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμά του ο εισαγγελικός λειτουργός συμπεριλαμβάνει στις προπαρασκευαστικές ενέργειες και τα βίαια γεγονότα που ακολούθησαν τον θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου. «Η δίωξη επιβεβαιώνει τη θέση της οικογένειας Γρηγορόπουλου ότι το βράδυ της εν ψυχρώ δολοφονίας του 15χρονου παιδιού έδρασαν δυνάμεις που επιζητούσαν νεκρό εφαρμόζοντας ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας», δήλωσε η συνήγορος της οικογένειας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η χθεσινή εξέλιξη έχει προφανείς πολιτικές προεκτάσεις, ενώ οι στενοί συνομιλητές του κ. Καραμανλή επέλεγαν προσεκτικές διατυπώσεις. «Για να ασκήσει ο εισαγγελέας δίωξη για τόσο βαριά και σπάνια ποινικά αδικήματα που αφορούν τη ζωή και την άσκηση των καθηκόντων εν ενεργεία πρωθυπουργού έχει ασφαλώς πολύ ισχυρές ενδείξεις», επεσήμανε ο κ. Ευ. Αντώναρος.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ωστόσο δεν αποκλείεται η διερεύνησή της από εφέτη, ενώ στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας ελήφθησαν καταθέσεις από τον διοικητή αλλά και αξιωματικούς της ΕΥΠ, από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και από πρόσωπα του περιβάλλοντός του κ. Καραμανλή.