15 Μαρτίου 2012

Λιμνάζουν οι υποθέσεις διαφθοράς

Με τις υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο και πρωταγωνιστές επίορκους λειτουργούς να αποτελούν το 90% των εισαγγελικών ερευνών, η εφαρμογή του νόμου για την άμεση εκκαθάριση των σχετικών υποθέσεων αποτελεί αναγκαιότητα για την τιμωρία όσων βλάπτουν το Δημόσιο, αποκομίζοντας παράνομα εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ η νομοθεσία που επιβάλλει συντομότατες προθεσμίες για την ανάκριση αλλά και την παραπομπή σε δίκη των επίορκων κρατικών λειτουργών έχει ψηφιστεί -και ισχύει- από τις αρχές του Οκτωβρίου του 2011, εντούτοις, ώς σήμερα, δεν έχει τύχει εφαρμογής.

Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου και φθάνουν σε ανακριτικό στάδιο εκατοντάδες δικογραφίες διαφθοράς, δεν έχει κινηθεί παρά μόνον σε μία περίπτωση ο νόμος -πρόκειται για τον 4022- για την άμεση διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, προκειμένου οι υπαίτιοι να παραπέμπονται σύντομα σε δίκη και να τιμωρούνται εφόσον κριθούν ένοχοι.

Οι προθεσμίες, σύμφωνα με τον νόμο, για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς είναι ασφυκτικές, δεν τηρούνται όμως, καθώς οι υπεύθυνοι των δικαστικών αρχών δεν αναθέτουν σε ένα δικαστή αποκλειστικά τις υποθέσεις διαφθοράς για να τις «τρέξει», επικαλούμενοι ελλείψεις στη στελέχωση των δικαστηρίων με κύριο επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν δικαστές για να εφαρμόσουν τις διατάξεις της ειδικής αυτής νομοθεσίας.

Το αποτέλεσμα είναι πως έξι μήνες μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου, που προβλήθηκε ως λύση προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα με δίκες και καταδίκες για τους επίορκους που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, καμία υπόθεση διαφθοράς δεν έχει δικαστικά εκκαθαριστεί.

Μοναδική εξαίρεση

Η μοναδική περίπτωση στην οποία εφαρμόστηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας ο νόμος αυτός είναι εκείνη με κατηγορούμενο τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Καπελέρη, η οποία ήδη έχει ανατεθεί σε πρόεδρο πρωτοδικών με χρονικό ορίζοντα μέσα σε ένα τετράμηνο να έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση, όπως προβλέπει ο νόμος.

Δεκάδες άλλες όμως σοβαρές υποθέσεις επίορκων δημοσίων λειτουργών λιμνάζουν για μήνες ή και για χρόνια σε ανακριτικά γραφεία, ενώ οι σχετικές δίκες τελικά γίνονται όταν οι υπάλληλοι πια έχουν συνταξιοδοτηθεί και η αξία της όποιας ποινικής τους τιμωρίας έχει χάσει προ πολλού το νόημά της.

skai.gr