06 Μαρτίου 2012

Φινλανδία: Η Αθήνα θέλει να κρύψει τη συμφωνία μας

Η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Φινλανδία για τις εγγυήσεις που ζητούσε η τελευταία προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ δεν έχει κοινοποιηθεί, κάτι που προξενεί αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της σκανδιναβικής χώρας.

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο της χώρας YLE, ο φινλανδός υφυπουργός Οικονομικών Μάρτι Χετεμάκι, που υπέγραψε τη συμφωνία εκ μέρους της Φινλανδίας ισχυρίζεται ότι η συμφωνία παραμένει μυστική, «επειδή το ζήτησε η άλλη πλευρά». «Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ενέκριναν τη συμφωνία, χωρίς να υπήρχε εμπιστευτικότητα» ανέφερε ο Χετεμάκι.

Ο φινλανδός αξιωματούχος αρνείται τις κατηγορίες ότι το Ελσίνκι υπέκυψε στις ελληνικές απαιτήσεις, αναφέροντας ότι το καθεστώς εμπιστευτικότητας δεν αποτρέπει τη δημόσια συζήτηση.

Τον περασμένο μήνα, οι φινλανδοί βουλευτές πήραν στα χέρια τους τη συμφωνία, την οποία και εξέτασαν, ωστόσο τούς απαγορεύτηκε να αναφερθούν δημοσίως σε αυτήν.

Η διμερής συμφωνία αποσκοπούσε στη προστασία των φινλανδών πολιτών από το κόστος της δεύτερης δανειακής σύμβασης, ωστόσο αναλυτές δηλώνουν ότι το Ελσίνσκι δεν εξασφάλισε στην πραγματικότητα ουσιαστικούς ευνοϊκούς όρους, αλλά έγινε περισσότερο για εσωτερικούς λόγους.