27 Μαρτίου 2012

Απλοποιούνται οι διαδικασίες ίδρυσης ηλεκτρονικού καταστήματος... λέει τώρα η Αννούλα που έχει πει πολλά αλλά δεν κάνει τίποτα

Με μια απλή δήλωση και όχι με απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα γίνεται η σύσταση διαδικτυακής εταιρείας. Η ιστορία του Φώτη Αντωνόπουλου, έκανε πριν από λίγες ημέρες τον γύρο του κόσμου μέσα από τις σελίδες των New York Times.


Ο νέος έλληνας επιχειρηματίας χάθηκε στον δαίδαλο της γραφειοκρατίας για να ιδρύσει μια ηλεκτρονική εταιρεία πώλησης προϊόντων ελιάς.
Χρειάστηκε δέκα μήνες προκειμένου να συγκεντρώσει τα δεκάδες έγγραφα και σφραγίδες ώστε να λάβει τελικά την έγκριση. Όπως δηλώνει, η πιο παράξενη απαίτηση ήταν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβούλιου της εταιρείας που ήθελε να ιδρύσει, έπρεπε να υποβάλουν ακτινογραφία πνευμόνων και δείγμα κοπράνων καθώς επρόκειτο για επιχείρηση τροφίμων! Τι κι αν δεν είχε καμία επαφή με τα προϊόντα.


Τον κ. Αντωνόπουλο, ζήτησε και συνάντησε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου. Τον κάλεσε στο γραφείο της και μετά την συνάντηση δήλωσε ότι αυτά πρέπει να αλλάξουν και να οδηγηθούμε σε λύσεις οι οποίες οφείλουν να είναι ανατρεπτικές.

"Η περίπτωση δημιουργίας ηλεκτρονικής επιχείρησης είναι ένα κλασσικό παράδειγμα που απαιτεί αλλαγή φιλοσοφίας και υποδείγματος. Η σύσταση τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις. Ο στόχος είναι με μια υπεύθυνη δήλωση να μπορεί να προχωρά ο πολίτης στην διαδικασία υλοποίησης της επιχειρηματικής του ιδέας και μετά να ακολουθεί ο έλεγχος. Έχουν γίνει πολλά, πρέπει όμως να περάσουμε από την λεπτομερή νομοθέτηση και τα πολλά σώματα ελέγχου στην εμπιστοσύνη της υπογραφής του πολίτη. Εάν διαπιστωθεί κατάχρηση αυτής της εμπιστοσύνης η τιμωρία θα είναι παραδειγματική."

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 2.000 ηλεκτρονικά καταστήματα με τζίρο 2 δις ευρώ. Μέχρι το 2015 προβλέπεται να έχουν συσταθεί στην Ελλάδα 15.000 ηλεκτρονικές εταιρείες.