11 Μαρτίου 2012

Αύριο η τελική έγκριση

Την τελική έγκριση για τη νέα δανειακή σύμβαση δίνουν στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων από την πλευρά της χώρας μας και την επιτυχή έκβαση του PSI.


Αφού περάσει και από τους εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη, η νέα δανειακή σύμβαση θα υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να φτάσουν στα δημόσια ταμεία τα πρώτα χρήματα πριν τις 20 Μαρτίου, οπότε και λήγουν ομόλογα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ.

Η πίεση για την κατά γράμμα εφαρμογή των νέων δεσμεύσεων εξακολουθεί να είναι, πάντως, ασφυκτική και είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο "Βήμα της Κυριακής".

Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο δεν κρύβει το ότι θα προτιμούσε τη παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης, αλλά συν τοις άλλοις επισημαίνει ότι τα όσα ζητούνται από την Ελλάδα είναι λιγότερα από αυτά που υποχρεώνονται να κάνουν άλλες χώρες.

"Οι ελληνικοί κατώτατοι μισθοί βρίσκονται τώρα, ύστερα από τις περικοπές, στο επίπεδο των ισπανικών. Θα έπρεπε να ρωτήσετε κάποτε τους ομολόγους μου από την Εσθονία, τη Σλοβενία ή τη Σλοβακία, που ανήκουν και οι τρεις στην Ευρωζώνη. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την Ελλάδα, λένε. Όλα όσα της προτείνουμε να κάνει δεν είναι ούτε το μισό από εκείνο που κάναμε στις δικές μας χώρες. Και τώρα, συνεχίζουν, πρέπει να πείσουμε τα Κοινοβούλια μας να δώσουν βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να το δουν οι Έλληνες προτού αρχίσουν να λένε ότι οι ένοχοι είναι πάντα οι άλλοι, και κυρίως οι Γερμανοί. Δεν είναι έτσι. Εμείς βοηθάμε" τονίζει ο κ. Σόιμπλε.

Από τη Γερμανία ορθώνονται, πάντως, φωνές και κατά όσων επιμένουν να ανακινούν σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ειδικά τώρα που το εγχείρημα του "κουρέματος" του χρέους ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ δηλώνει: "Δεν πρέπει να εξαναγκάσουμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Δεν πιστεύω σε τέτοια πειράματα. Θα ήταν σαν να έκανε ο καθηγητής στο μάθημα της Χημείας ένα πείραμα, στο οποίο δεν θα ήξερε, αν θα ανατιναζόταν το μισό σχολείο στον αέρα".

Η νέα χρηματοδοτική βοήθεια θα συνοδευθεί από τη μόνιμη και εντονότερη παρουσία τεχνοκρατών στα υπουργεία, όπως προβλέπει και η Συμφωνία για το "πακέτο" των 130 δισ. ευρώ. Τον βασικό ρόλο θα αναλάβει η Ομάδα Κρούσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία αναβαθμίζεται και σε έμψυχο δυναμικό και σε αρμοδιότητες.

Παρέμβαση υπέρ του νέου αυστηρότερου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού Συμφώνου έκανε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, υποστηρίζοντας ότι η τυχόν ανατροπή του, θα έπληττε την Ελλάδα.