Προπέτασμα καπνού» καλύπτει τις διεργασίες για τους νέους φόρους που καλείται να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση, εν όψει του ελέγχου για την επόμενη δόση τον Ιούνιο.
Επισήμως οι Βρυξέλλες «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» πως δεν διεξάγεται κανένα «παζάρι» για τα νέα μέτρα και ενώ ο διάλογος για την φορολογική μεταρρύθμιση βρίσκεται στον αέρα -εξαιτίας των διαφωνιών της ΝΔ που οδήγησαν και στην αποχώρηση της, για τη φορολογική αντιμετώπιση των κατοικιών που «τακτοποιήθηκαν» σαν τεκμήριο εισοδήματος προς 40 ευρώ το τετραγωνικό.
Παρά τη «σιγή ασυρμάτου» όμως, τα πράγματα βρίσκονται ήδη σε έναν δρόμο που τον δείχνει το Μνημόνιο και απασχολεί στις συζητήσεις –παρασκηνιακές και μη- κόμματα και ελεγκτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για ενιαίο ΦΠΑ που ζητά η Τρόικα «σκοντάφτει» στα πολλά και διαφορετικά καθεστώτα που ισχύουν στη χώρα μας. Το εγχείρημα φαντάζει τώρα τεχνικά δύσκολο, με τους όρους τουλάχιστον που θέλει η Τρόικα –δηλαδή να μην υπάρξει απώλεια εσόδων.
Οι εμπειρογνώμονες πάντως των κλιμακίων που βρίσκονται στη χώρα μας δείχνουν αμετακίνητοι από την απαίτηση για κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των φοροαπαλλαγών. Στο επιχείρημα των ελληνικών αρχών πως πολλές εκπτώσεις φόρου αποτελούν μέρος της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι ξένοι τεχνοκράτες αντιπροτείνουν «κόψτε τις φοροαπαλλαγές και δώστε επιδόματα στοχευμένα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».
Συγκλίνουν…
Παρότι ο πολιτικός διάλογος για το νέο φορολογικό εξελίσσεται μετ’ εμποδίων και ερήμην της ΝΔ, φαίνεται να διαμορφώνονται κάποιες βασικές συγκλίσεις στις θέσεις των κομμάτων.
Για τα ακίνητα, επιδιώκεται η συγχώνευση όλων των φόρων σε τρεις: δύο φόροι κατοχής που ο ένας θα αποτελεί έσοδο για την κεντρική διοίκηση (δημόσιο) και ο άλλος για τους ΟΤΑ (δήμους κλπ), ενώ ίσως δεν θα εξαιρούνται πλέον από τον φόρο κατοχής και τα αγροτεμάχια.
Την ίδια ώρα επιχειρείται να ισχύσει ένας μόνον φόρος και κατά την μεταβίβαση των ακινήτων. Φαίνεται μάλιστα να κερδίζει έδαφος η πρόταση της ΝΔ για επαναφορά του φόρου υπεραξίας, ώστε η μεταβίβαση να φορολογείται εφόσον προκύπτει κέρδος.
Έτσι στην παρούσα φάση που οι τιμές των ακινήτων πέφτουν δεν θα προκύπτει φορολογική επιβάρυνση, αλλά αυτή θα επέλθει μελλοντικά εφόσον μεταπουληθούν τα ακίνητα σε καλύτερες συνθήκες και υψηλότερες τιμές.
Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, υπό εξέταση βρίσκεται ο ενιαίος φόρος για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της μορφής τους. Προφανώς όμως ανακύπτουν και εδώ τεχνικά ζητήματα που θα απασχολήσουν στην εφαρμογή του, ενώ ανοιχτό μένει πώς θα μπορούσαν να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν μεγάλο μισθολογικό βάρος.
Η οριστικοποίηση και κατάθεση στην Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που πρέπει να έχει να ψηφιστεί μέσα στο Ιούνιο, περνάει πάντως στην νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.
Η Τρόικα δεν διαφαίνεται να δίνει νέα αναβολή στο επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ εμμένει και στην πρόβλεψη του μνημονίου για επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εντός της επόμενης διετίας.