08 Μαρτίου 2012

Πόσο βλάκας είναι ο Γερουλάνος που υποστηρίζει ότι η περσινή αύξηση του τουρισμού είναι επίτευγμά του; (Συνεχίζεται η καμπάνια: ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑΖΙ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)

Δυσοίωνες είναι οι ενδείξεις για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα. Όπως διαπιστώθηκε και στην ITB του Βερολίνου, οι κρατήσεις από τη δυτική Ευρώπη εμφανίζουν μείωση ως και 27% .

Αυτή η εξέλιξη αφορά προπαντός τη Γερμανία, μία χώρα από την οποία παραδοσιακά έρχονται οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα. Το θέμα απασχολεί πολλές συζητήσεις που γίνονται στο Βερολίνο στα πλαίσια της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης στον κόσμο, την ΙΤΒ.
Στις συζητήσεις αυτές συμμετέχει και ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Ερωτηθείς στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Ντόιτσε Βέλε για τα αίτια της μείωσης της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα κυρίως από τη Γερμανία, ο κ. Γερουλάνος δήλωσε:

«Οφείλεται στις εικόνες που βγαίνουν από την Ελλάδα στο εξωτερικό, πχ. την Αθήνα να καίγεται. Προέρχεται όμως και από τα μηνύματα, που είναι κυρίως πολιτικά, και δείχνουν μια αντιπαράθεση των δύο λαών. Αυτό είναι καταστροφικό για τον ελληνικό τουρισμό, καταστροφικό για την ελληνική ανάπτυξη, καταστροφικό για τις θέσεις εργασίας που βασίζονται στον τουρισμό».

Στις συνεντεύξεις του που παραχωρεί στο Βερολίνο σε μεγάλα γερμανικά και διεθνή MME ο κ. Γερουλάνος στέλνει το εξής μήνυμα:

«Εμείς σας θέλουμε στην Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα, η οποία είναι ασφαλής, η οποία σας καλωσορίζει και θέλει πάντα να σας έχει κοντά της».

Στις επαφές του με ταξιδιωτικούς πράκτορες και με παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας ο Έλληνας υπουργός τους παροτρύνει «να μας πούνε τι χρειάζονται, τι είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε μαζί για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα».

Ακριβό το ελληνικό τουριστικό προϊόν;

Κάτι που κατ' επανάληψη τονίζουν ξένοι τουρ οπερέιτορς στην έκθεση τουρισμού ΙΤΒ είναι η τιμή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Κατά την άποψη τους είναι αρκετά ακριβό για τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

«Το ακούω και εγώ αυτό. Αλλά αυτό έχει αλλάξει τελείως. Η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει γίνει πάρα πολύ ανταγωνιστική. Θα έλεγα μάλιστα ότι πέρυσι οι τιμές που πρόσφεραν οι Έλληνες επιχειρηματίες ήταν τρομερά ανταγωνιστικές. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε την καλύτερη χρονιά που είχαμε ποτέ στον τουρισμό», επισημαίνει ο κ. Γερουλάνος.

Στον τύπο του εξωτερικού επικρατεί όμως η άποψη ότι για την άνοδο του ελληνικού τουρισμού το 2011 ευθύνονται κυρίως οι πολιτικές αναταραχές στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Αυτές οι εξελίξεις έστρεψαν τους περισσότερους τουρίστες προς άλλες χώρες της Μεσογείου, μεταξύ αυτών την Ισπανία, την Τουρκία και την Ελλάδα Ο κ. Γερουλάνος διαφωνεί:

«Δεν είναι αλήθεια αυτό. Υπολογίζουμε ότι είχαμε μια αύξηση της τάξεως του 10%. Περίπου 3% από αυτό το ποσοστό προέρχεται από τις χώρες της βορείου Αφρικής. Αν δεν υπήρχαν δηλαδή τα γεγονότα της βορείου Αφρικής η αύξηση θα ήταν 7%».

Οι φετινές εκτιμήσεις

Αλλά πως τελικά θα διαμορφωθούν οι αριθμοί των ξένων τουριστών που θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα; Από την πλευρά των τουρ οπερείτορς εκφράζεται η ελπίδα ότι πιθανώς θα καλυτερέψει η κατάσταση τους επόμενους μήνες ως το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, «έχει αλλάξει τελείως ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουν ακόμη και οι παραδοσιακοί μας επισκέπτες. Κλείνουν τα ταξίδια τους πολύ πιο αργά. Όσον αφορά την Αγγλία, μην ξεχνάμε ότι η χώρα διανύει κρίση, για αυτό οι Άγγλοι θα περιμένουν ως την τελευταία στιγμή να κλείσουν τα πακέτα τους. Οι δε Γερμανοί θέλουν να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής για αυτούς προορισμός και για αυτό θα περιμένουν και αυτοί. Και στις καινούργιες αγορές, οι όποιες έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, έτσι κι αλλιώς κλείνουν αργά τις διακοπές τους».

Πιθανώς να βοηθούσε η πρόταση που κατέθεσε στο Βερολίνο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και να βελτιωθεöi η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ο ΣΕΤΕ προτείνει την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός κοινού φορέα μάρκετινγκ με τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

ΣΚΑΪ