16 Μαρτίου 2012

“Απαγορεύεται αυστηρά η ... μπούργκα από τη FIFA ”

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αναγάγει τη “ μπάλα ” σε θρησκεία. Όταν όμως έρχεται αντιμέτωπη με μια άλλη θρησκεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Ισλάμ, ποια υπερνικεί;

Την απάντηση ανακάλυψε το θύμα αυτής της διαμάχης, η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν, όταν αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο.


Σύμφωνα με το νόμο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν το κεφάλι τους δημόσια. Η FIFA όμως στους κανονισμούς της περί ενδυμασίας και εξοπλισμού δηλώνει ρητά ότι : « Παίκτες και συνοδοί απαγορεύεται να επιδεικνύουν πολιτικά, θρησκευτικά, διαφημιστικά ή προσωπικά μηνύματα και σλόγκαν σε καμία γλώσσα στις στολές ή τον ομαδικό εξοπλισμό τους. Επίσης απαγορεύονται οι θερμαστές αυχένα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό».

Η Ιρανική ομάδα, σύμφωνα με το νόμο της χώρας της, φοράει ενδυμασία που καλύπτει το κεφάλι και το λαιμό, γνωστή ως “ hijab ”. Τον περασμένο Ιούνιο, πριν από ένα προκριματικό αγώνα εναντίον της Ιορδανίας, ενημερώθηκαν περί αυτού του κανονισμού με αποτέλεσμα να παραδώσουν τον αγώνα. Μαζί τους αποκλείστηκαν επίσης και τρία μέλης της ομάδας της Ιορδανίας για τον ίδιο λόγο. Λόγω αυτού, η πρόκριση φαίνεται πλέον αδύνατη.
Στέλλα Μάρκου

Seleo.gr News