16 Μαρτίου 2012

Gazprom: Πρόσβαση στους ευρωπαίους καταναλωτές μέσω ΔΕΠΑ

Το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφοράς στο διαγωνισμό για την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ, προκειμένου να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στους ευρωπαίους καταναλωτές, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom.

Το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) σχεδιάζει την πώληση της ΔΕΠΑ (σε ποσοστό 55% του μ/κ) και του ΔΕΣΦΑ (31%), με στόχο έως το τέλος του έτους τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με ρώσους αναλυτές, το κόστος εξαγοράς ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ μπορεί να κυμανθεί από 1,5 δισ. δολάρια (1,14 δισ. ευρώ) έως 2 δισ. δολάρια (1,52 δισ.ευρώ), αλλά μπορεί να μειωθεί λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας άλλος λόγος για την Gazprom να αγοράσει τις δύο εταιρείες είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό South Stream, που προορίζεται για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας χώρες όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία.

Σημειώνεται ότι το 2011 ο ρωσικός όμιλος εξήγε 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ ανακοινώθηκε επισήμως στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ενδιαφέρον της Gazprom για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ είχε προκύψει και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής και γενικό διευθυντή του ομίλου Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

skai.gr