09 Μαρτίου 2012

Συμμετοχή στο PSI: 85,8%


Συμμετοχή: 85,8%

Στο 85,8% (152 από τα 177 δις) έφτασε η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα CACs το "κούρεμα" θα φτάσει στο 95,7%.

Οι ισχυροί άνδρες του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Άκερμαν και Νταλάρα, εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του PSI.
Ο Γιόζεφ Άκερμαν τόνισε χαρακτηριστικά: "Ισχυρό και θετικό το αποτέλεσμα. Είναι σημαντική ευκαιρία για την Ελλαδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης ενώ θα ενισχυθεί η ικανότητα της ζώνης του ευρώ να δημιουργήσει ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης".

Από την πλευρά του ο Τσαρλς Νταλάρα, υπογράμμισε: "Η ανταλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ. Είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική μείωση του χρέους στην Ελλάδα και μια πολύ σημαντική μείωση στο ποσό της ωρίμανσης του χρέους που πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί μεταξύ του 2012 και του 2020. Αυτοί οι παράγοντες καθώς και μια σημαντική επέκταση της Ελλάδας στα ληξιπρόθεσμα χρέη της θα παρέχει τεράστια οφέλη για την Ελλάδα". Είπε επίσης ο κ. Νταλάρα ότι "η προθυμία των ομολογιούχων και της ελληνικής κυβέρνησης σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ζώνης του ευρώ να ακολουθήσει μια εθελοντική ανταλλαγή χρέους είναι ζωτικής σημασίας, μειώνει τους κινδύνους μετάδοσης στις αγορές ενώ επιτρέπει στην Ελλάδα να επαναξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της".


Αργότερα αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση του IIF στην οποία θα αναφέρονται λεπτομέρειες για τα ποσά της ανταλλαγής ομολόγων

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" έκανε λόγο για "ιστορική στιγμή" που "θα μειώσει το χρέος σχεδόν κατά 100 δισ. ευρώ" και "μας επιτρέπει να προχωρήσουμε πλέον με μεγαλύτερη σιγουριά, στη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάπτυξη που είναι ο στόχος όλων μας".

Για "ευχάριστο γεγονός" έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" και πρόσθεσε: "Πρέπει να ασχοληθούμε με το πως θα δημιουργήσουμε δουλειές. Οι προτεραιότητες είναι υπεράνω κομμάτων. Το πρώτο θέμα είναι η ανεργία. Τα χρήματα που εξασφαλίσαμε πρέπει να κατευθυνθούν προς αυτό το στόχο".

"Είναι μια πολύ μεγάλη βοήθεια, είναι ένα όπλο το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι από εδώ και πέρα, πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, και αυτό πια όχι με την αοριστία του όρου, αλλά πραγματικά να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε να παράγουμε πλούτο, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτό τον φαύλο κύκλο", σχολίασε στην ίδια εκπομπή ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

Από χθες τόσο Έλληνες αξιωματούχοι όσο και Ευρωπαίοι εξέφρααν την αισιοδοξία τους για την επιτυχή κατάληξη του PSI. Ενδεικτικό της αισιοδοξίας είναι το γεγονός οτι χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα - ανεξάρτητα από την αξιολόγησή τους - προκειμένου να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες.

Στις 13.00 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο.

megatv.com