07 Μαρτίου 2012

Καρότο και μαστίγιο για τη συμμετοχή στη διαδικασία του PSI

Την απειλή της χρεοκοπίας αν αποτύχει το PSI, καθώς και την προειδοποίηση προς όσους επιθυμούν να εξαιρεθούν από το κούρεμα ότι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν επιστρατεύει η ελληνική κυβέρνηση, στην τελική ευθεία για τη συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων. Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «αυτή είναι η καλύτερη προσφορά» που μπορούν να πάρουν οι ομολογιούχοι και πως άλλη δεν θα υπάρξει. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Εθελοντική συμμετοχή έχουν δηλώσει όλες οι ελληνικές τράπεζες και τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία. Στο «κούρεμα» και οι εγγυήσεις 6,9 δισ. για δάνεια σε ΔΕΚΟ. Αρνούνται τα φυσικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, σε συμφωνία για το κούρεμα όλων των ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους, ανεξαρτήτως του δικαίου που τα διέπουν, αλλά και των δανείων που έχουν χορηγήσει προς
προβληματικές ΔΕΚΟ ήλθαν οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων τραπεζών κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αρχικά στο πρόγραμμα προβλεπόταν η εξαίρεση των εγγυήσεων αλλά μετά τις αντιδράσεις η απόφαση άλλαξε. Το συνολικό ύψος των εγγυήσεων ανέρχεται σε 6,9 δισ. ευρώ και πρόκειται για δάνεια που χορηγήθηκαν από ελληνικές τράπεζες, αλλά και ξένες με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στα ΕΑΣ, ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ.

Όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, η εικόνα που υπάρχει δείχνει διχασμό ως προς τις αποφάσεις των διοικήσεων για το «κούρεμα». Έως το βράδυ της Τρίτης, οι διοικήσεις 7 Ταμείων δήλωσαν συμμετοχή, ενώ σε 5 άλλα Ταμεία τάχθηκαν κατά. Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση ακόμη δύο, του ΤΕΑΔΥ και του ΟΑΕΕ.

Συμμετοχή στο «κούρεμα» έχουν δηλώσει το ΙΚΑ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο ΟΠΑΔ (Δημόσιο), ο ΟΓΑ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ - τράπεζες), το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ). «Όχι» είπαν το ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΠΙΤ και ΤΕΑΠΑΣΑ.

Οι αποφάσεις των ασφαλιστικών ταμείων αφορούν τα ομόλογα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους, καθώς για τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ που προέκυψαν από μετατροπή των καταθέσεών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος το κούρεμα θα γίνει υποχρεωτικά, χωρίς δική τους απόφαση.

Να σταθούν με αίσθημα ευθύνης κάλεσε τα ασφαλιστικά ταμεία που δε συμμετέχουν στο «κούρεμα» των ομολόγων η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ και διαβεβαίωσε ότι τα ταμεία δεν πρόκειται να αφεθούν στην τύχη τους, αλλά θα τους δοθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία ότι μέχρι της λήξη της προθεσμίας το βράδυ της Πέμπτης θα έχει υπάρξει λύση με τα ασφαλιστικά ταμεία που αντιδρούν στο «κούρεμα».

Την ίδια ώρα, αρνούνται τη συμμετοχή στο «κούρεμα» τα φυσικά πρόσωπα, τονίζοντας ότι πρόκειται για αποταμιεύσεις μιας ζωής, για τις οποίες δεν υπάρχει σχέδιο αποζημίωσης από το κράτος.
Newsroom ΔΟΛ