Γράψαμε κι άλλη φορά για το πρώτο βιολί στις διαπραγματεύσεις με την Ζήμενς, το κ. Ευγέιο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο του Βενιζέλου που που ξεκίνησε από την… ΟΝΝΕΔ, έγινε… transformer και μετατράπηκε σε δεξί χέρι και άνθρωπο για τις δύσκολες αποστολές, του κ. Αντιπροέδρου και υποψήφιου… πρωθυπουργού
Ο κ.Γιαννακόπουλος έχει χαρακτηριστεί ως το «δεξί χέρι» του κ.Βενιζέλου. Και πράγματι, σε οποιαδήποτε πόστα κι αν βρέθηκε ο εκ Θεσσαλονίκης πολιτικός έχει δίπλα του τον κ.Γιαννακόπουλο. Τελευταία, εκτός από αρμόδιο για τον νευραλγικής σημασίας τομέα των Τυχερών Παιγνίων, τον είχε ορίσει και διαπραγματευτή με τη Siemens, προκειμένου να διευθετηθούν οι οφειλές της γερμανικής εταιρείας που απορρέουν από το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο πολιτικο-οικονομικής διαφθοράς. Η Siemens, ως γνωστόν, δεν θα πληρώσει δραχμή. Έκανε μάλιστα, τη «γενναιόδωρη» κίνηση να ανοίξει, σε αντιστάθμισμα των οφειλών της για το σκάνδαλο, ένα εργοστάσιο στην Αττική, όπου θα απασχολήσει επτακόσιους εργαζόμενους. Κατά πληροφορίες, εκεί θα κατασκευάζει μηχανήματα για τις «δουλειές» που ενδιαφέρεται σφόδρα να πάρει η Siemens στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και σε άλλους τομείς στην Ελλάδα. Πάντως, ο κ.Γιαννακόπουλος, ως όλα δείχνουν, διαθέτει εμπειρία και στις ΑΠΕ.
Το γερμανικό λόμπυ
Ο κ.Γιαννακόπουλος πάντως, δεν ενεπλάκη πρόσφατα στις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, έχει θεαθεί στα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι, εδώ και τουλάχιστον 3-4 μήνες. Ουσιαστικά δηλαδή, μετά την απομάκρυνση Παμπούκη από τον χειρισμό της υπόθεσης, αμέσως τη «δουλειά» πήρε ο κ.Βενιζέλος. και το σημαντικότερο: Όλο αυτό το διάστημα οι διαπραγματεύσεις γίνονταν εν κρυπτώ, χωρίς να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τις εξελίξεις τους.
Γιατί άραγε, επελέγη γι’αυτή την αποστολή ο κ.Γιαννακόπουλος; Εκτός του ότι είναι ο «εξ’απορρήτων» του κ.Βενιζέλου, διαθέτει, ως όλα δείχνουν, στενές σχέσεις με το γερμανικό λόμπυ στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος μετείχε επί σειρά ετών σε εταιρείες του επιχειρηματία, κ.Λεούση (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης διαφημιστικής ΑΕ), ο οποίος κατ’επανάληψη είχε εκλεγεί μέλος του ΔΣ του πανίσχυρου Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Τον κύριο φορέα δηλαδή, του ελληνογερμανικού επιχειρηματικού λόμπυ στη χώρα μας. Μεταξύ των άλλων, στην εταιρεία «3D ψηφιακών εφαρμογών» το 2007 και στην «Infopublica, υπηρεσίες εκδόσεων-πληροφόρησης» το 2009.
Το 2003, μάλιστα, ο κ.Λεούσης μετείχε στο Δ.Σ. μαζί με τον κ.Χριστοφοράκο, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του σκανδάλου Siemens, ο οποίος «απέδρασε» από την Ελλάδα και σήμερα του έχει δώσει καταφύγιο η Γερμανία. Έτσι ακριβώς «προστατεύει» άλλωστε, η Γερμανία τους «ανθρώπους» της και «διαλευκαίνει» τα σκάνδαλά της. Τον Αύγουστο του 2011, ο κ.Λεούσης, επανεξελέγη δεύτερος αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου. Να σημειωθεί πως ένα από τα τελευταία μεγάλα έργα που πήρε η εταιρεία, με απευθείας ανάθεση μάλιστα, ήταν κομμάτια της περίφημης απογραφής που έγινε πέρυσι. Με την ευκαιρία, θα μας πεί κανείς τι προέκυψε από αυτήν; Ή, για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός πλήρωσε τζάμπα;
Οι ΑΠΕ και ΟΠΕΠ.
Αν κρίνει κανείς από την πλειάδα των θέσεων που ανέλαβε, φαίνεται ότι ο κ.Γιαννακοπουλος είναι ιδιαίτερα «χαρισματικός». Δεν είναι μόνον ότι έγινε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού επί Βενιζέλου, επικεφαλής στον ΕΟΤ το 1999, κ.ο.κ.. Έχει και ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα, στις ΑΠΕ. Έτσι, το 2010 συναντάται το όνομά του στο ΔΣ της εταιρείας, «Βιοτέρ, αιολικά πάρκα», και το 2007 στην «Ενεργειακή Ερμιονίδος», πάλι με ΑΠΕ.
Πολύ πρίν, το 2002, ο κ.Γιαννακόπουλος είχε τοποθετηθεί από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, κ.Βενιζέλο, πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού. Ο ΟΠΕΠ διέθετε σημαντικά κονδύλια για να προωθήσει την διαφημιστική του εκστρατεία για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004, τόσο στα ελληνικά όσο και στα ξένα ΜΜΕ. Τον Ιούλιο του 2003, μεταξύ των άλλων, ο κ.Γιαννακόπουλος αποφάσισε να εκσυγχρονίσει τα ελληνικά μουσεία. Έτσι, προκήρυξε «δημόσιο κλειστό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών που αφορούν την υλοποίηση Συστημάτων Πληροφόρησης Επισκεπτών σε 35 Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους». Το έργο τελικά, κέρδισε η Siemens.
Στην Εξεταστική Επιτροπή.
Όταν πέρυσι το σκάνδαλο Siemens ερευνάτο στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, μια από τις πτυχές που εστιάστηκε η προσοχή των βουλευτών, η συγκεκριμένη προμήθεια του υπουργείου Πολιτισμού. Ιδού μερικές στιχομυθίες
Σταύρος Καλαφάτης (βουλευτής ΝΔ): Αυτή η πρώϊμη φάση (σ.σ. του διαγωνισμού) που έλαβαν μέρος δώδεκα εταιρείες και επελέγησαν ως πιο ικανές οι έξι, εκεί υπήρχε αξιολόγηση; Βέβαια αυτό έγινε από το 2002 και μετά. Και με τι κριτήρια αν δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν ούτε οι τεχνικές εκθέσεις ούτε τα τεχνικά στοιχεία ούτε τα οικονομικά, με ποιον τρόπο αξιολογούνταν οι προτάσεις στην πρώτη φάση που έλαβαν μέρος δώδεκα και επελέγησαν έξι για να λέμε ότι σε εκείνη τη διαδικασία με κλειστούς φακέλους, που δεν έχουμε κριτήρια ούτε στοιχεία προδιαγραφών, να λέμε ότι ήρθε έκτη η Hewlett-Packard και η SIEMENS πέμπτη και τελικά όταν μπήκαμε στην επί της ουσίας διαδικασία, αυτά άλλαξαν.
Σιώψης (μάρτυρας): Τα στοιχεία θα σας τα πω από πληροφόρηση και κρίση.
Καλαφάτης: Πρέπει να φέρουμε το Διευθύνοντα Σύμβουλο της εποχής του 2002 ή το Διευθυντή της ανάλογης Υπηρεσίας.
Σιώψης: Ο οποίος νομίζω ήταν και Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης.
Καλαφάτης: Ποιοι έκαναν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού του 2002;
Σιώψης: Θα σας πω από πληροφόρηση που είχα και από το γεγονός ότι εντρύφησα το διάστημα των δώδεκα μηνών που ήταν η θητεία μου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Γι’ αυτό προσέτρεχα σε έγγραφα που είχα στη διάθεσή μου ακόμα και όσα αναφερόμενα στην αρχή της κάθε δράσης. Το έργο ξεκίνησε το 2002 με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού που το έδινε στον ΟΠΕΠ. Το 2003 συστήθηκε η πρώτη επιτροπή. Πρόεδρος ήταν ο τότε Πρόεδρος του Οργανισμού. Λεγόταν Γιαννακόπουλος. Ήταν άλλος Γιαννακόπουλος, Ευγένιος, ο οποίος τότε ξεκίνησε την πρώτη φάση του διαγωνισμού. Έκαναν μια προεπιλογή και απορρίφθηκαν κάποιες προτάσεις.
Γρηγόριος Αποστολάκος (ΝΔ): Τις προδιαγραφές οι ίδιοι τις έκαναν;
Σιώψης: Απ’ ό,τι έχω υπ’ όψιν μου οι προδιαγραφές έγιναν στην ίδια περίοδο. Τις έκανε ο κ. Καλαμάρας της Διεύθυνσης Ψηφιακών Εφαρμογών. Έκανε και την προκήρυξη. Απεκλήθησαν κάποιες εταιρείες. Η SIEMENS πέρασε σε αυτή τη διαδικασία απ’ ό,τι φάνηκε όταν άνοιξαν οι φάκελοι.
Καλαφάτης: Σε εκείνη τη διαδικασία υπήρχε πρώτος, δεύτερος, αυστηρά κριτήρια, γιατί μας είπαν ότι δεν υπήρχαν ούτε τεχνικά χαρακτηριστικά ούτε οικονομικά.
Σιώψης: Τα πλήρη στοιχεία θα τα αναζητήσετε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Αυτοί ήξεραν τη βαθμολόγηση που έκαναν, μέχρι ποιού σημείου ήταν η βαθμολόγηση με κλειστούς φακέλους, πώς έγινε η βαθμολόγηση με επόμενους φακέλους, πώς κατετάγη η SIEMENS δεύτερη, διότι έγιναν μετά ενστάσεις εις βάρος της SIEMENS. Έγιναν και πριν. Όλα αυτά εξετάστηκαν. Εγώ πάντως στα χέρια μου όταν ενημερώνομαι, πρέπει να δράσω, έχω ένα αποτέλεσμα διαγωνισμού, πρώτη Hewlett-Packard, δεύτερη SIEMENS. Θα σας δώσω την παραίτηση της Hewlett-Packard, το σημείωμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί της εταιρείας Hewlett-Packard, ότι δεν κωλύεται η σύμβαση, καθώς και το σημείωμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι δεν κωλύεται η SIEMENS.
http://www.antinews.gr/2012/03/09/150946