14 Μαρτίου 2012

Προαναγγελία κι άλλης αναβάθμισης: Λιγότερο απαισιόδοξη για την Ελλάδα φαίνεται πλέον η Standard and Poor's

[Και ξαναλέω: Η όποια αναβάθμιση δεν είναι για πανηγύρια μιας και θα είναι ούτως ή άλλως τεχνικό θέμα, αλλά θα καταδείξει τη γραφικότητα των ηλιθίων ή πχ. της Βούλτεψη που επιμένει να μιλάει για χρεοκοπία επειδή για κάποιες μέρες οι οίκοι αξιολόγησης μας κατέταξαν για τεχνικούς λόγους σε καθεστώς χρεοκοπίας... τώρα που θα μας πάνε στο Β + ή - τι έχουν να πουν;
Και φυσικά η αλήθεια είναι ότι αυτό που ζούμε σίγουρα δεν είναι χρεοκοπία, την οποία ελπίζω να μη ζήσουμε όσο κι αν παρακαλάνε οι ηλίθιοι προκειμένου να δικαιωθούν οι αρλούμπες τους]
 
Η πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση θα είναι κοπιαστική και θα διαρκέσει πολλά χρόνια, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος του τμήματος για την αξιολόγηση του κρατικού χρέους του οίκου Standard and Poor’s κατά τη διάρκεια διάσκεψης.
Όπως σχολίασε ο Τζον Τσάμπερς ο δρόμος θα είναι δύσκολος και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία δεκαετία, ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο υπογράμμισε: «δεν νομίζουμε ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη».

Σε αντίθετα περίπτωση, δηλαδή μίας εξόδου της Ελλάδας, «όποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν χρεοκόπησαν, τελικά θα χρεοκοπήσουν» γιατί το χρέος τους θα είναι σε ευρώ και τα κέρδη τους σε δραχμές.

Πρόσθεσε ότι αξίζει να σκεφτεί κανένας αυτή την παράμετρο αν νομίζει ότι μπορούμε να υπολογίσουμε τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα από την υποτίμηση. «Αν η ιστορία είναι οδηγός, δεν θα διατηρούσαν για πάρα πολύ τα κέρδη από την ανταγωνιστικότητα γιατί ο πληθωρισμός θα τα κατέτρωγε», είπε.

Τόνισε ακόμη: «δεν νομίζω ότι υπάρχουν [στην Ελλάδα] ορθολογιστές πολιτικοί παράγοντες που θα επέλεγαν να εγκαταλείψουν από την Ευρωζώνη. Δεν μπορούν να εκδιωχτούν. Αλλά όλα είναι ανοιχτά αν έχεις μία μεγάλη περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας. Αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο».

Η Standard and Poor's είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα σε καθεστώς επιλκεκτικής χρεοκοπίας στις 28 Φεβρουαρίου λόγω της διαδιακασίας ανταλλαγής ομολόγων. Η κίνηση είχε προαναγγείλει εδώ και μήνες και, κατά την S&P, δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικο διάστημα.
Newsroom ΔΟΛ