01 Απριλίου 2012

Ευτυχώς που καθάρισαν και τον Καντάφι για να ζούνε ελεύθεροι: "Εκεχειρία" στη Λιβύη μετά από 147 νεκρούς

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, Άμπντελ Ραχίμ αλ-Κιμπ, ανακοίνωσε χθες ότι επιτεύχθηκε εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων φυλών στη Σέμπχα, στα νότια της χώρας, μετά από αιματηρές συγκρούσεις έξι ημερών.

«Ανακοινώνουμε ότι οι προσπάθειες συμφιλίωσης κατέληξαν σε μια συμφωνία για εκεχειρία», είπε ο αλ-Κιμπ, τονίζοντας ότι πλέον «επικρατεί ηρεμία στη Σέμπχα». Να σημειωθεί ότι δύο άλλες συμφωνίες εκεχειρίας είχαν παραβιαστεί.

«Η κατάσταση είναι ήρεμη και οι δυνάμεις του υπουργείου Άμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των στρατηγικών σημείων της πόλης, όπως του αεροδρομίου», πρόσθεσε από την πλευρά του ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Γιούσεφ αλ-Μανγκούς.

Η υπουργός Υγείας της Λιβύης, Φάτιμα αλ-Χάμρους, που ήταν παρούσα στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της εκεχειρίας, είπε ότι στις συγκρούσεις στη Σέμπχα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 147 άνθρωποι και άλλοι 395 τραυματίστηκαν.

«Μέχρι χθες το βράδυ (σ.σ. προχθές) είχαμε καταγράψει 147 νεκρούς», είπε η υπουργός, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει στη διάθεσή της τον σημερινό απολογισμό των μαχών στις οποίες, σύμφωνα με τοπικές πηγές, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άνθρωποι.