Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει το νόμο για την μπούρκα αν εκλεγεί και θα φροντίσει να εφαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο.
«Θα διατηρήσω βεβαίως το νόμο για τη μπούρκα και θα μεριμνήσω να εφαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο», τόνισε ο Ολάντ μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Γαλλικός νόμος απαγορεύει εδώ και ένα χρόνο την κάλυψη του προσώπου με το μουσουλμανικό ένδυμα (μπούρκα ή νικάμπ) σε ένα δημόσιο χώρο, όπως στο δρόμο, σε δημόσιους κήπους, σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.
Ο νόμος έχει ως στόχο σχεδόν 2.000 μουσουλμάνες οι οποίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, φορούν στη Γαλλία το μουσουλμανικό ένδυμα μπούρκα ή νικάμπ.
Αν οι δυνάμεις της τάξης δεν έχουν το δικαίωμα να αφαιρούν το κάλυμμα από τα άτομα που δεν πειθαρχούν στο νόμο, αυτά κινδυνεύουν με μέγιστη ποινή προστίμου 150 ευρώ, ακόμη και με την αφαίρεση της γαλλικής ιθαγένειας.
Ο νόμος προβλέπει επίσης την τιμωρία των ανδρών που υποχρεώνουν μια γυναίκα να καλύπτει το πρόσωπο και το σώμα με ποινές που φθάνουν μέχρι φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 30.000 ευρώ. Η ποινή διπλασιάζεται αν το εξαναγκαζόμενο πρόσωπο είναι ανήλικο.
Οι σοσιαλιστές βουλευτές απείχαν από την Εθνοσυνέλευση κατά την ψήφιση του νόμου, καθώς οι τροποποιήσεις τους «δεν έγιναν δεκτές», εξήγησε ο Ολάντ.
Παράλληλα ο Ολάντ δήλωσε ότι είναι «απαραίτητος» ένας «περιορισμός της οικονομικής μετανάστευσης» σε περίοδο κρίσης, προσθέτοντας ότι εάν εκλεγεί στις 6 Μαΐου θα επανέλθει στο κοινοβούλιο η καταγραφή κάθε χρόνο των αναγκών σε εργατικό δυναμικό της γαλλικής οικονομίας.
«Θεωρώ ότι ουδέποτε θα υπάρξει μηδενική μετανάστευση. Θεωρώ ότι θα υπάρχει πάντα μια νόμιμη μετανάστευση. Μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των μεταναστών; Αυτό είναι μια συζήτηση», δήλωσε.
«Όσον αφορά τους ξένους φοιτητές, δεν τάσσομαι υπέρ (του περιορισμού τους). Θεωρώ ότι η παρουσία στις πανεπιστημιακές μας σχολές ξένων σπουδαστών, είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τους ξένους φοιτητές αλλά και για εμάς», πρόσθεσε.
«Ύστερα υπάρχει η οικονομική μετανάστευση, και εκεί, σε μια περίοδο κρίσης που βιώνουμε, ο περιορισμός της οικονομικής μετανάστευσης είναι απαραίτητος, αναγκαίος», τόνισε.
«Θέλω επίσης να καταπολεμήσω τη λαθρομετανάστευση στο οικονομικό επίπεδο. Δεν είναι φυσιολογικό ένας ορισμένος αριθμός εργοδοτών, με κυνικό τρόπο, να χρησιμοποιεί παράνομο εργατικό δυναμικό», είπε ακόμη ο Φρανσουά Ολάντ.
«Και σε σχέση με την οικονομική μετανάστευση, κάθε χρόνο το κοινοβούλιο θα ορίζει τον αριθμό των αναγκών» της γαλλικής οικονομίας, πρόσθεσε ο σοσιαλιστής υποψήφιος.
Το στρατόπεδο Σαρκοζί έχει θέσει τη μετανάστευση και το Ισλάμ στην καρδιά της εκστρατείας για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μετά το υψηλό ποσοστό που έλαβε η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λε Πεν (17,90%) στον πρώτο γύρο.