30 Απριλίου 2012

Λιγνιτικό "μπλακ άουτ" στη ΔΕΗ θέτει σε κίνδυνο το ηλεκτρικό σύστημα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Κοντά σε λιγνιτικό μπλακ άουτ βρίσκεται η ΔΕΗ καθώς από την περασμένη Τετάρτη έχουν σταματήσει να εργάζονται οι εταιρείες εργολάβοι της ΔΕΗ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας. Οι ανάδοχοι (το 90%) σταμάτησαν να εργάζονται, λόγω μη πληρωμής των πιστοποιήσεων του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, δηλώνοντας αδυναμία να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη συνέχεια των έργων.
Ο κανονικός χρόνος πληρωμής των πιστοποιήσεων, μέχρι και το 2011, ήταν 2 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μονάδες της ΔΕΗ αντέχουν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς νέες προμήθειες λιγνίτη, καίγοντας δηλαδή μόνο τα αποθηκευμένα στις αυλές των μονάδων αποθέματα καυσίμου, για διάστημα περίπου 10 ημερών.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πληροφορίες από την περιοχή, η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να γίνεται δραματική, ενώ είναι προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση εκπροσώπων των τεχνικών εταιρειών με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Σύμφωνα πάντως με πηγές της ΔΕΗ, οι οποίες επιβεβαιώνουν το πρόβλημα, σήμερα οι εταιρείες θα ενημερωθούν ότι έχει ήδη δοθεί στην αρμόδια γενική διεύθυνση το ποσό των 8 εκατ. ευρώ με την εντολή να ξεκινήσουν να πληρώνονται οι εργολάβοι και να ξεμπλοκάρει η τροφοδοσία των μονάδων με λιγνίτη.

Τα χρήματα αυτά βρέθηκαν καθώς από την περασμένη εβδομάδα –και μετά τις διαμαρτυρίες της αγοράς και της ΔΕΗ– υπήρξε κινητοποίηση και λήφθηκε μια σειρά μέτρων από τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠΕΚΑ και Οικονομικών για να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τα συγκεκριμένα μέτρα που ελήφθησαν ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας και να αποφευχθεί το μπλακ άουτ και η κατάρρευση στην αγορά ηλεκτρισμού ήταν:

1. Η υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επιστροφή στη ΔΕΗ ποσού 200 εκατ. ευρώ από το ΕΕΤΗΔΕ

2. Η επιστροφή φόρου ύψους 130 εκατ. ευρώ από τα οποία 70 εκατ. θα πάνε προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ και τα υπόλοιπα στη ΔΕΗ

3. Ο συμψηφισμός οφειλών ύψους 50 εκατ. ευρώ

4. Το ξεμπλοκάρισμα των δανειοδοτήσεων της ΕΤΕΠ, με αλλαγή του όρου που προέβλεπε ρήτρα αλλαγής νομίσματος. Σε πρώτη φάση αναμένεται η άμεση χορήγηση πίστωσης ύψους 150 εκατ. ευρώ ενώ σύντομα αναμένεται η χορήγηση ακόμη 280 εκατ. ευρώ

5. Η δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ με ποσό από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Για το δάνειο γίνονται συνεννοήσεις με την Τρόικα, ώστε να πειστεί ότι πρόκειται για ταμειακή διευκόλυνση και ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος της αγοράς.


Πηγή:www.capital.gr