27 Απριλίου 2012

ΔΝΤ - ΕΕ σκέφτονται να δώσουν «ανάσα» ενός έτους στην Ελλάδα

Προβληματισμένο – κι αυτό- από τα «νούμερα που δεν βγαίνουν με τίποτε», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκέφτεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει παράταση ενός έτους στη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Σκεπτικισμός επικρατεί στις τάξεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ για την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και ειδικά για τη βαθύτατη ύφεση. Έτσι, φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος στις τάξεις των στελεχών του Ταμείου ορισμένες «δεύτερες σκέψεις». Αυτές προτάσσουν το ενδεχόμενο κάποιας χαλάρωσης των – ασφυκτικών, έως τώρα- χρονοδιαγραμμάτων, που δεν επιτρέπουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία να «ανασάνουν».

Ανάλογος προβληματισμός κυριαρχεί, πλέον, και στις Βρυξέλλες- κι όχι μόνο για την Ελλάδα. Όπως προκύπτει από δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Χέρμαν, Βαν Ρόμπεϊ, το «διευθυντήριο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης σκέφτεται να δοθεί η παράταση ενός έτους σε όλες τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται στην ... επικράτεια των Μνημονίων και των Μηχανισμών Στήριξης.

Ως προς την Ελλάδα, ενδεικτικό είναι το σχόλιο αξιωματούχου του ΔΝΤ: «Καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις δεν θα είναι μόνο το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Είναι και η ύφεση που βαθαίνει, απειλώντας να οδηγήσει σε υψηλότερα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια».

Την παραδοχή του ... αυτονόητου, όμως, τη συνοδεύει και μία σαφής προειδοποίηση:
«Ακόμη και αν δοθεί παράταση του νέου προγράμματος που λήγει το 2014 και για το 2015, αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως πρόθεση να χαλαρώσουν τα μέτρα, για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί η ελληνική πλευρά».

Την παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή είχε ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης που έκανε στις ΗΠΑ, για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Προσφάτως το ΔΝΤ προκάλεσε μεγάλη ... ψυχρολουσία, ανακοινώνοντας ότι η αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα θα διαρκέσει τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Ανεξαρτήτως των προβλημάτων που θα έλυνε ή δεν θα έλυνε μια ενδεχόμενη παράταση ενός έτους, τώρα, εδώ που έφθασαν τα πράγματα κάθε «ανάσα» - βαθιά ή μη- είναι ευεργετική.

«Αντιγράψτε το γερμανικό πρόγραμμα Ατζέντα 2010»

Οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο, έτσι ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, κατά τα πρότυπα του γερμανικού προγράμματος «Ατζέντα 2010». Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στη γερμανική έκδοση των «Financial Times» ο Γιεργκ Ασμουσεν, πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πρόγραμμα «Ατζέντα 2010» είχε προωθηθεί στη Γερμανία, την εποχή που ήταν Καγκελάριος ο Γκέρχαντ Σρέντερ. Σήμερα ο όρος «Ατζέντα 2010» προκαλεί ... μεγάλη ανατριχίλα στις τάξεις πολλών συνδικάτων, αλλά στο χώρο της γερμανικής Αριστεράς, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρείται ένοχο τόσο για τη διεύρυνση του φάσματος της ανασφάλιστης εργασίας, όσο και για τις μειώσεις μισθών εκατομμυρίων Γερμανών εργαζομένων.

iefimerida.gr