Ένας στους πέντε Βρετανούς με καταθέσεις που ξεπερνούν τις 250.000 λίρες εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό διότι έχει κουραστεί από την εγκληματικότητα, τον άσχημο καιρό και το υψηλό κόστος ζωής, σύμφωνα με το τμήμα διαχείρισης περιουσίας του Lloyds Banking Group.
Η Βρετανία, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων σχεδόν πενήντα ετών, πασχίζει να διατηρήσει την εικόνα μιας χώρας φιλικής και φιλόξενης για τους πλούσιους σε διεθνές επίπεδο παρότι αυξάνει τη φορολογία και μειώνει τις δημόσιες δαπάνες.
Αλλά η έρευνα του Lloyds TSB International Wealth κατέδειξε ότι το 19% των πλούσιων Βρετανών σκέφτεται να μεταναστεύσει σε χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, ή ακόμη πιο μακριά, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία ή στον Καναδά.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν είναι πλούσιοι οι οποίοι ζουν στο Λονδίνο, και το μεγαλύτερο ποσοστό των πλουσίων που θέλουν να φύγουν είναι από 25 ως 34 ετών. Είναι άνθρωποι με μια καριέρα μπροστά τους, που επιδιώκουν να φύγουν, να βγάλουν χρήματα, να κάνουν πράγματα και να επηρεάσουν τον κόσμο, όχι απλώς άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται και πάνε στη Γαλλία ή στην Ισπανία για τον ήλιο.
Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Βρετανία έχουν πάνω από 250.000 λίρες σε καταθέσεις ή επενδύσεις εξαιρουμένων των ακινήτων.
Τι θα άλλαζε την γνώμη των πλουσίων ώστε να μην εγκαταλείψουν τη Βρετανία; Πάνω από το 60% ανέφεραν ότι οι επενδύσεις σε καλύτερες υποδομές θα έκαναν τη Βρετανία πιο ελκυστική, ενώ περίπου το 50% θέλει λιγότερη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και χαμηλότερη φορολογία.
Αν και η πλειοψηφία των 62 εκατ. κατοίκων της Βρετανίας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των αυξήσεων των τιμών και του παγώματος στις αυξήσεις των μισθών, είναι η φορολογία των πλουσίων που εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελευθέρων.