18 Απριλίου 2012

Ρε δε γαμιέσ@@; Εξαίρεση από τη δημοσιοποίηση πόθεν έσχες ζητούν οι δικαστές

Την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση ανάρτησης στο ίντερνετ των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για λόγους ασφαλείας και προστασίας των οικογενειών τους και των ιδίων από την έκθεση στο διαδίκτυο των στοιχείων ταυτότητας, διευθύνσεων κλπ., ζητούν ουσιαστικά οι δικαστικές ενώσεις με επιστολή τους στον Ευάγγελο Αργύρη, πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακής κατάστασης της Βουλής. Με την κίνηση αυτή οι δικαστές επί της ουσίας ζητούν διαφορετική μεταχείριση από άλλους κρατικούς λειτουργούς, βουλευτές, δημοσιογράφους, εκδότες και γενικότερα πρόσωπα που επίσης διατρέχουν κινδύνους από τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων (και οι οποίοι δεν αντέδρασαν) τη στιγμή που είναι παλαϊκή απαίτηση η απόλυτη διαφάνεια στη δημόσια ζωή. Μάλιστα η επιστολή των δικαστικών ενώσεων έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο καθώς αναμένονται τοποθετήσεις δυσαρέσκειας από όλες τις πλευρές, τη στιγμή που για μια ακόμα φορά οι δικαστές θέλουν να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους υπόλοιπους (υπόχρεους σε πόθεν έσχες) πολίτες. Αρνητική εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των στοιχείων η δημοσιοποίηση των οποίων θα προκαλέσει προβλήματα είναι ακόμα και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί!!!

Οι έξι δικαστικές ενώσεις υπέβαλλαν παράλληλα ερώτημα στον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με το οποίο ζητούν να γνωμοδοτήσει η Αρχή αν είναι συμβατή με το νόμο περί προσωπικών δεδομένων η απόφαση αυτή της Βουλής «ενόψει των κινδύνων που ενέχει η δημοσιοποίηση των προσωπικών και περιουσιακών στοιχείων των ανωτέρω υπόχρεων και των προστατευόμενων αυτών μελών και η ευχερής πρόσβαση σε αυτά οποιουδήποτε πέραν των αρμοδίων προς έλεγχο οργάνων».

«Αντιμετωπίζουμε κίνδυνο»

Οι πρόεδροι των Ενώσεων απέστειλαν και επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών κ. Αργύρη και του ζητούν να μην αναρτηθούν τα πλήρη στοιχεία σε κοινή θέα, καθώς «η δημοσιοποίηση έστω και για μια φορά των στοιχείων αυτών θα προκαλέσει τους κινδύνους που προαναφέραμε και δεν θα είναι εφικτή μετά από αυτό οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση».

Στην επιστολή αναφέρουν:

«Όπως είναι γνωστό η δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιλαμβάνει την αναφορά συγγενικών προσώπων, λεπτομερή έκθεση των περιουσιακών στοιχείων του υπόχρεου και συνυποβάλλεται μαζί με την φορολογική του δήλωση, το Ε-9 και τους τίτλους κτήσεως αυτών. Οφείλουμε, ενόψει αυτών, να εκθέσουμε σε εσάς τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μας για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης και στις περιπτώσεις των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών και των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η φύση των καθηκόντων τους, η οποία τους τοποθετεί στο κέντρο έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των διαδίκων. Ειδικότερα, είναι προφανές ότι η έκθεση σε «δημόσια θέα» των ονομάτων των συγγενικών μας προσώπων, των διευθύνσεων κατοικίας μας, των μέσων μεταφοράς μας (προσδιοριζομένων κατά τύπο και αριθμό κυκλοφορίας) των τραπεζικών μας λογαριασμών κλπ, πέραν του ζητήματος συμβατότητας της εν λόγω ρύθμισης με τις συνταγματικές διατάξεις περί λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 για την «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους ασφάλειας για εμάς και τις οικογένειες μας, αλλά και ευκαιρίες τέλεσης ποινικών αδικημάτων σε κάθε κακόβουλο τρίτο. Σημειώνουμε ότι ήδη εκκρεμεί αίτημά μας για την εξέταση του ζητήματος που έχει προκύψει από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα. Κατόπιν αυτών παρακαλούμε όπως κατά την αρμοδιότητα σας ,ως αυτή περιγράφεται στην ανωτέρω διάταξη, καθορίσετε τον τρόπο ανάρτησης των δηλώσεων περιουσιακής καταστάσεως των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών και των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έτσι ώστε να μην αποκαλύπτονται τα ανωτέρω κρίσιμα στοιχεία. Θα πρέπει να επισημάνουμε την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος, δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση έστω και για μια φορά των στοιχείων αυτών θα προκαλέσει τους κινδύνους που προαναφέραμε και δεν θα είναι εφικτή μετά από αυτό οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση».

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr