05 Απριλίου 2012

Σε αδράνεια οι ηλεκτρονικές εφαρμογές για διασταύρωση στοιχείων

Σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και με τη φοροδιαφυγή να οργιάζει, δεκάδες ηλεκτρονικές εφαρμογές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Και αυτό, γιατί δεν υπάρχουν οι εφοριακοί υπάλληλοι που θα δοκιμάσουν τις νέες αυτές εφαρμογές. Εδώ και περίπου πέντε μήνες, η ΓΓΠΣ έχει παραλάβει και συνεχίζει να παραλαμβάνει ηλεκτρονικές εφαρμογές για διασταυρώσεις στοιχείων οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα βοηθούσαν το έργο των ελεγκτικών υπηρεσιών με στόχο τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Τη στιγμή που η τρόικα υπολογίζει για πρώτη φορά έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ύψους 1,5% του ΑΕΠ τα έτη 2013 και 2014 η κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να αφήνει σε αδράνεια σημαντικές εφαρμογές για τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει σημαντικά ποσά.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα δημόσια έσοδα από τις αρχές του έτους έως το τέλος Μαρτίου παρουσιάζουν αποκλίσεις οι οποίες όπως φαίνεται θα καλυφθούν από το σκέλος των δαπανών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με μελέτες η φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 15 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό το οποίο υπερβαίνει τα μέτρα περικοπής δαπανών των 11,7 δισ. ευρώ που καλείται να πάρει η Ελλάδα για τη διετία 2013 – 2014.