02 Απριλίου 2012

Τι ζητάνε οι Τούρκοι για να απαλλάξουν "γκέϊ" από το στρατό;

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλους τους Τούρκους άνδρες. Mπορούν να την αποφύγουν μόνο αν είναι άρρωστοι, άτομα με ειδικές ανάγκες ή ομοφυλόφιλοι. Αλλά αποδεικνύεται ότι οι τελευταίοι πρέπει να περάσουν από μια ταπεινωτική δοκιμασία,με την οποία ασχολήθηκε το BBC.


'' Μου ζήτησαν να τους πω πότε είχα την πρώτη πρωκτική συνουσία, αν κάνω στοματικό σεξ, τι είδους παιχνίδια έπαιξα σαν παιδί."

Ο Αχμέτ, ένας νεαρός άνδρας στα 20 του χρόνια, είπε στους αξιωματικούς ότι ήταν ομοφυλόφιλος και κλήθηκε, όπως και άλλοι κληρωτοί να υποβληθεί σε υγειονομικό έλεγχο.

"Με ρώτησαν αν μου άρεσε το ποδόσφαιρο, αν φορούσα γυναικεία ρούχα ή αν χρησιμοποιούσα άρωμα γυναίκας», λέει.Αρνήθηκε αλλά τους έδωσε μια φωτογραφία του στην οποία φιλάει έναν άλλο άνδρα,ελπίζοντας ότι αυτό θα του έδινε το “ροζ πιστοποιητικό” απαλλαγής.

Στο τουρκικό στρατό ζητάνε από τους ομοφυλόφιλους φωτογραφίες από τη στιγμή που κάνουν έρωτα! Όπως αποκαλύπτει στο BBC ο Gokhan “στις φωτογραφίες πρέπει να φαίνεται καθαρά το πρόσωπο σου κι επίσης να φαίνεται ότι είσαι “παθητικός”.Έτσι πήρε ο ίδιος το πιστοποιητικό απαλλαγής.”Ήταν φοβερά τραυματική εμπειρία” λέει και εξηγεί ότι ‘”είναι ακόμα φοβερό. Μπορούν να τις δείξουν στο χωριό μου, στους γονείς μου, στους συγγενείς μου.''


Ομοφυλόφιλοι άνδρες λένε ότι η ακριβής φύση των αποδεικτικών στοιχείων που απαιτούνται εξαρτάται από την ιδιοτροπία του στρατιωτικού γιατρού. Μερικές φορές, αντί των φωτογραφιών, οι γιατροί βασίζονται σε ένα «τεστ προσωπικότητας».

Ο τουρκικός στρατός αρνήθηκε στο BBC αιτήματα για μια συνέντευξη, αλλά ένας απόστρατος στρατηγός, ο Armagan Kuloglu, συμφώνησε να μιλήσει.

“Οι γκέι στο στρατό θα προκαλέσουν «πειθαρχικά προβλήματα», λέει, και δεν θα ήταν πρακτικό δημιουργηθούν "χωριστές εγκαταστάσεις, ξεχωριστοί κοιτώνες, ντους,ς».

Λέει ότι αν ένας ομοφυλόφιλος άνδρας κρατά μυστική τη σεξουαλικότητά του, μπορεί να υπηρετήσει κάτι που ίσχυε μέχρι πρόσφατα στρατό στο των ΗΠΑ.

"Αλλά όταν κάποιος βγαίνει και λέει ότι είναι ομοφυλόφιλος, τότε ο στρατός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι είναι πραγματικά ομοφυλόφιλος”.


Το κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με την ομοφυλοφιλία στην Τουρκία είναι τέτοιο, ώστε εκτός από τις μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν άνθρωπο δηλώνει ότι είναι ομοφυλόφιλος, χωρίς να είναι.

Ωστόσο, οι στρατιωτικοί θέλουν αποδείξεις.

"Οι γιατροί δέχονται τεράστια πίεση από τους διοικητές τους να διαγνώσουν την ομοφυλοφιλία, και υπακούουν, αν και δεν υπάρχουν “διαγνωστικά εργαλεία” για να καθορίσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό,'' λέει ένας ψυχίατρος που εργαζόταν στο παρελθόν σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο.

Στο ροζ πιστοποιητικό του Gokhan, η κατάσταση του αναφέρεται ως εξής:'''' ψυχοσεξουαλική διαταραχή. Και δίπλα σε αυτό, σε παρένθεση,'''' ομοφυλοφιλία.

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Τουρκίας εξακολουθούν να καθορίζουν την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν μια έκδοση του 1968 ένα έγγραφο από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ως οδηγό τους.

Ο τουρκικός στρατός

Περισσότεροι από 660.000 στρατιώτες συνολικά - 201.782 επαγγελματίες, 458.768 κληρωτοί
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλους τους άνδρες άνω των 20 ετών
Δεν υπάρχει δικαίωμα να είσαι αντιρρησίας συνείδησης
Οι γυναίκες δεν κάνουν στρατιωτική θητεία
Για όσους δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου,η υπηρεσία διαρκεί 15 μήνες

Μερικοί άνθρωποι στην Τουρκία, λένε με αγανάκτηση ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είναι πραγματικά τυχεροί, αφού έχουν μια πιθανή διέξοδο από την στρατιωτική θητεία - δεν πρέπει να περάσουν μήνες σε στρατώνες, ή να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να πολεμήσουνκατά των Κούρδων μαχητών.

Αλλά για τους γκέι άντρες, η ζωή δεν να είναι καθόλου εύκολη.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους εργοδότες στην Τουρκία να αμφισβητούν τους αιτούντες για εργασία για τη στρατιωτική θητεία τους - και ένα ροζ πιστοποιητικό μπορεί να σημαίνει απόρριψη από τον εργοδότη .

Ο Αχμέτ εξακολουθεί να περιμένει απάντηση γιατί ο στρατός ανέβαλε την απόφασή του για “ροζ πιστοποιητικό” για άλλον ένα χρόνο.


onalert.gr