Τι σχέση μπορεί να έχει η «Village Voice», η εναλλακτική εβδομαδιαία εφημερίδα που συνίδρυσε ο συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ το 1995 και παρέμεινε επί δεκαετίες καλτ σύμβολο της Νέας Υόρκης, με τη Backpage.com, το μεγαλύτερο φόρουμ σεξουαλικής εμπορίας ανήλικων κοριτσιών που χρησιμοποιούν κατά κόρον προαγωγοί και λοιποί έμποροι λευκής σαρκός προκειμένου να διαφημίσουν και να πουλήσουν, ξανά και ξανά, το (ακούσιο) εμπόρευμά τους;
Ανήκουν αμφότερες στην ίδια εταιρεία, τη Village Voice Media, η οποία κερδίζει κάθε χρόνο κάπου 22 εκατ. δολάρια από τις λεγόμενες «αγγελίες για υπηρεσίες συνοδών» στην Backpage.com και χρησιμοποιεί τη «Village Voice» ως εργαλείο αντεπίθεσης σε όσους απαιτούν να κλείσει η ιστοσελίδα, ή τουλάχιστον να πάψει να δημοσιεύει τις επίμαχες αγγελίες, ανάμεσά τους και ο γιος του Νόρμαν Μέιλερ, ο Τζον Μπάφαλο Μέιλερ, που διαδήλωσε την περασμένη Πέμπτη μαζί με δεκάδες ανθρώπους μπροστά στα γραφεία της «Village Voice» στο Ιστ Βίλατζ.
Πιο δύσκολη ερώτηση: ποιοι είναι οι πραγματικοί μιδιοκτήτες της Village Voice Media, άρα και της Backpage.com; Ο Νικόλας Κριστόφ, ο γνωστός αρθρογράφος των «New York Times» που πρωτοστατεί μήνες τώρα στην εκστρατεία κατά της ιστοσελίδας, το έψαξε πολύ το θέμα. Ανακάλυψε, λοιπόν, ότι οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι οι μάνατζερ της εταιρείας Τζιμ Λάρκιν και Μάικλ Λέισι: από κοινού ελέγχουν περίπου τις μισές μετοχές. Μεταξύ όμως των μειοψηφούντων μετόχων βρίσκονται και αρκετές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, πιο γνωστή μεταξύ αυτών η τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs. Ο αμερικανός κολοσσός διαθέτει 16% της Village Voice Media από το 2000, όταν ακόμα η εταιρεία ονομαζόταν New Times Media – τη «Village Voice» την αγόρασε το 2005 και την Backpage.com ένα χρόνο αργότερα. Ένας διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs δεν ήξερε που να κρυφτεί. Κατέβαλε φρενήρεις προσπάθειες να ξεφορτωθεί τις μετοχές και την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωπός της τηλεφώνησε στον Κριστόφ προκειμένου να τον ενημερώσει αφενός ότι μόλις είχε εκφωνήσει τη διοίκησή της Village Voice Media να της πουλήσει το 16% και αφετέρου ότι «δεν είχαμε καμία επιρροή στις αποφάσεις της διοίκησης».