05 Απριλίου 2012

Την έκδοση του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι αξιώνει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, «όχι» απαντά η Λιβύη

Εντολή στη Λιβύη να παραδώσει τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι (στη φώτο με τον γεμάτο καμάρι δήμαρχο ηρακλείου), γιο του θανόντος πρώην ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι, για να δικαστεί, έδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όμως η νέα κυβέρνηση της χώρας απέρριψε εκ νέου το αίτημα αυτό λέγοντας ότι θα τον δικάσουν οι λιβυκές αρχές.


Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, κάλεσε την Τρίπολη να «συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της να εφαρμόσει το (διεθνές) ένταλμα σύλληψης» και να παραδώσει χωρίς καθυστέρηση τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, απορρίπτοντας το λιβυκό αίτημα η παράδοσή του να καθυστερήσει.

Το ΔΠΔ λέει ότι έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση και μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποχρεώνει τη Λιβύη να συνεργαστεί. Προειδοποίησε ότι εάν η Τρίπολη δεν παραδώσει τον Σαΐφ αλ Ισλάμ, θα υποβάλει σχετική αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όπως και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ΔΠΔ εκφράζει ανησυχίες για το εάν και κατά πόσον οι δίκες στο νέο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης στη Λιβύη είναι δίκαιες.

Στο διάστημα αφότου ο συνταγματάρχης Καντάφι σκοτώθηκε μετά τη σύλληψή του από εξεγερμένους, ανταγωνιζόμενες ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να μάχονται μεταξύ τους κι αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ομάδες αυτές για πολυάριθμες εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια κ.ά., εγείροντας πολλά ερωτήματα για το κράτος του νόμου στη Λιβύη.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι τον Ιούνιο του 2011, όταν εισαγγελείς κατηγόρησαν τον ίδιο και άλλους ότι ενέχονταν στις δολοφονίες διαδηλωτών στην διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του πατέρα του, Μουαμάρ Καντάφι, οδηγώντας τελικά στο θάνατό του συνταγματάρχη. Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης λέει ότι ο Σαΐφ, που σπούδασε στη Βρετανία και συνελήφθη πέρυσι μεταμφιεσμένος σε βεδουίνο στη Σαχάρα, πρέπει να δικαστεί εντός της χώρας. Αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή εάν δικαστεί στη Λιβύη, ενώ σε περίπτωση καταδίκης του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα φυλακιστεί.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης είπε ότι η θέση της παραμένει αμετάβλητη. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει ότι οι προετοιμασίες της κεντρικής φυλακής ολοκληρώθηκαν. Είναι έτοιμες για την δίκη του Σαΐφ αλ Ισλάμ και (αυτή) θα γίνει σύντομα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Νασέρ αλ Μάνι, σε συνέντευξη Τύπου. Ως σήμερα, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι κρατείται στη λιβυκή πόλη Ζιντάν από την ένοπλη ομάδα που τον συνέλαβε.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι και τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Αμπντάλα αλ Σενούσι, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα στην Μαυριτανία.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επίσης θεωρεί ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ θα τύχει μια πιο δίκαιης δίκης στην Ολλανδία. «Οι αρχές (της Λιβύης) πρέπει να παραδώσουν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ στο δικαστήριο» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντίκερ, στέλεχος της ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε δώσει προθεσμία στη Λιβύη ώς την 10η Ιανουαρίου να επιβεβαιώσει εάν και πότε θα παραδώσει τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι και να του δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. Παρέτεινε την προθεσμία ώς τον Φεβρουάριο.