06 Απριλίου 2012

Πως η ΝΔ μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία

Σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το ΠΑΣΟΚ τούτη τη φορά  αδυνατεί  να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Ηττημένο κοινωνικά και πολιτικά και απαξιωμένο ηθικά θα όδευε προς τις εκλογές απολογούμενο. Με σχεδόν βεβαία τη συντριβή. Γιαυτό και δοκίμασε, παντοιοτρόπως, να μεταθέσει για αργότερα το «πικρό ποτήριο»,  παρατείνοντας το βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου, και  «προσμένοντας ίσως κάποιο θαύμα»!

Που μπορεί να  ελπίζει;

Πρώτον, να επιβάλλει  την ατζέντα των εκλογών, δηλαδή η πολιτική αντιπαράθεση να κινηθεί γύρω από τους άξονες που έθεσε η Τρόϊκα. Έτσι, ευελπιστεί  να εγκλωβίσει τη ΝΔ σε μια συζήτηση για το ποιος μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα το μνημόνιο! Ποιος θα είναι καλύτερος διαχειριστής, με άλλα λόγια.

Δεύτερον, στην πολυδιάσπαση  της κεντροδεξιάς. Γιατί  μια ενιαία κεντροδεξιά θα μπορούσε όχι μόνο να κερδίσει τις εκλογές, αλλά  να δημιουργήσει ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα, ικανό να  στηρίξει  μια δυναμική πολιτική μεταρρυθμίσεων.

Τρίτον, στη μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ! Όταν ακόμα και ο Παπακωνσταντίνου, ο …θεωρητικός του Τιτανικού, έχει το θράσος να προτείνει συγκυβέρνηση, αντιλαμβάνεσθε πόσο τραγικά είναι τα πράγματα και πόσο ξέμειναν από λύσεις και ιδέες  στο κόμμα του Βενιζέλου.  Όμως, αν η συγκυβέρνηση φαντάζει σωτήρια λύση  για το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αποδειχθεί η …Αχίλλειος πτέρνα της Ν.Δ.

Η ατζέντα των εκλογών

Ένα μόλις μήνα πριν τις εκλογές, με τη συνδρομή των ΜΜΕ και τις συχνές παρεμβάσεις της Τρόϊκα,  η συζήτηση επικεντρώνεται στα  μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Αρχικά μιλούσαν για 11 δις, στη συνέχεια έφτασαν στα 14.5 δις και πάει λέγοντας. Επειδή  …εξοικειωθήκαμε  με τα …δις, τα ποσά είναι ιλιγγιώδη, ειδικά σε μια οικονομία που έχει καταρρεύσει. Πρόκειται για το 7% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από την αγορά.  Και ο πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών γνωρίζει τις συνέπειες: εμβάθυνση της ύφεσης! Εμβάθυνση της ύφεσης, σημαίνει νέα μέτρα! Καιρός κάποιος να  πεί: «φτάνει πιά. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο!»
Ο  κ. Βενιζέλος θα εμφανισθεί στον ελληνικό λαό, με τη λεοντή του PSI και της νέας δανειακής, και θα ζητήσει την ψήφο του για να ολοκληρώσει τη….σωτηρία της χώρας. Ποια σωτηρία; Κατά τη Fitch, το ελληνικό χρέος το 2013 θα ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ! Θυμίζω, ότι το παρέλαβαν  στο 118%!!!

Θα είναι στρατηγικό  λάθος, αν η ΝΔ εμπλακεί σ’ αυτή τη συζήτηση. Γιατί πώς να πείσεις τον άνεργο που έχασε τη δουλειά του, τον συνταξιούχο που είδε τη σύνταξή του να μειώνεται, τον νεοπροσλαμβανόμενο που παίρνει κατώτατο μισθό …φιλοδώρημα και τον μικρομεσαίο που έκλεισε η επιχείρησή του και τον κυνηγάν τα χρέη, και όλα αυτά εξ αιτίας του μνημονίου, ό,τι μια  καλύτερη  εφαρμογή, θα βελτιώσει την κατάσταση του;

Επομένως, η ΝΔ πρέπει να μεταφέρει την ατζέντα  στην ανάπτυξη.  Να παρουσιάσει μια άλλη πρόταση.  Όχι γενικόλογες αναφορές και λόγια του αέρα, αλλά συγκεκριμένα μέτρα για την  επανεκκίνηση  της οικονομίας. Μέτρα άμεσης δράσης. Καλός ο στόχος για τους  …αυτοκινητοδρόμους, αλλά ο άνεργος στο Πέραμα, που δεν μπορεί να φροντίσει την οικογένειά του, δικαίως θα αναρωτηθεί: «εμένα τι με νοιάζει;»
Η οικονομία μας χρειάζεται επειγόντως μιας ευρείας κλίμακας αναπτυξιακά έργα που θα προσφέρουν  εισόδημα και ελπίδα στις τοπικές κοινωνίες.
Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση πρέπει σχετικά  άμεσα να  προωθήσει μέτρα  ανακούφισης των νοικοκυριών που δεν θα επιβαρύνουν τον  κρατικό προϋπολογισμό.
Όμως, πολύ φοβούμαι ότι  στη ΝΔ, καθυστερούν επικίνδυνα. Υποτίθεται ότι βρισκόμαστε ένα μήνα πριν τις εκλογές και δεν έχουν ανακοινώσει το πρόγραμμά! Τι περιμένουν;

Η πολυδιάσπαση της κεντροδεξιάς
Είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που ο χώρος της κεντροδεξιάς πηγαίνει στις εκλογές  κατακερματισμένος σε επίπεδο κορυφής.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει  η βάση την ημέρα των εκλογών.
Όλοι αυτοί οι νεόκοποι (αλλά και παλαιότεροι) σωτήρες ωθούνται από προσωπικά  κίνητρα. Προφανώς και το «όχι» στο μνημόνιο δεν είναι ιδεολογία. Όμως, είναι φαιδρό να έχεις ψηφίσει την Κυβέρνηση Παπαδήμου, αποστολή της  οποίας ήταν  συγκεκριμένο  έργο και στη συνέχεια  να παριστάνεις τον …αντιστασιακό  καταψηφίζοντας το έργο που ανέλαβε να υλοποιήσει! Δηλαδή ο  νυν Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού των ΑΝΕΛ, δεν ήξερε τι ψήφιζε  όταν έλεγε «ναι» στον Παπαδήμο; Αργότερα είδε το …φώς της αληθείας;

Το αυτό ισχύσει και για τον …εμπνευστή της  πρωθυπουργίας Παπαδήμου και πρώην κυβερνητικό εταίρο. Είναι οξύμωρο να επαίρεται ο κ. Καρατζαφέρης για τη στήριξή του στο Μνημόνιο Ι και να ανακαλύπτει τα δεινά του Μνημονίου ΙΙ.
Έτσι, πολλά θα εξαρτηθούν από τη προεκλογική στρατηγική που θα υιοθετήσει η ΝΔ για την αντιμετώπισή τους.

Καθοριστικοί αναμένεται να είναι τρείς παράγοντες:

Πρώτον οι «εμφύλιες» συρράξεις διεξάγονται με μεγαλύτερη ένταση και φανατισμό.
Δεύτερον, οι ελπίδες των μικρών αυξάνονται, όσο αποδυναμώνονται οι μεγάλοι.
Τρίτον, η πολυδιάσπαση καλλιεργεί κλίμα ηττοπάθειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κατά συνέπεια η ΝΔ οφείλει πρωτίστως:

- Να απευθυνθεί στη βάση για να επιτύχει μεγαλύτερη  συσπείρωση. – Να αποδομήσει  με συγκροτημένο  λόγο τις ανεύθυνες και λαϊκίστικες διακηρύξεις.
- Να «βγάλει» μπροστά στελέχη που μπορούν να συνομιλήσουν με την κοινωνία.
- Να θέσει ξεκάθαρα το διακύβευμα των εκλογών: Οι εθνικές εκλογές αναδεικνύουν κυβέρνηση. Μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου. Στην παρούσα δε  κρίση, η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κυβέρνηση. Η ακυβερνησία απλώς θα επισπεύσει το μοιραίο.

Συγκυβέρνηση
Στο ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες τα δίνουν όλα για το «μεγάλο συνασπισμό». Η ιδέα έχει ισχυρούς «εσωτερικούς» και «εξωτερικούς» φίλους. Και ασκούνται παντός είδους πιέσεις προς τούτο. Η προοπτική εξουσίας, έστω και μοιρασμένης, θα λειτουργήσει συσπειρωτικά. Ο κομματικός στρατός μπορεί να ελπίζει για κάποια λάφυρα.

Όμως, στη Ν.Δ. οφείλουν να αντιληφθούν  πώς όσο διαιωνίζεται  η συζήτηση (και θα συνεχίζεται μέχρι την ημέρα των εκλογών), η βάση της θα αποσυσπειρώνεται! Γιατί ο κόσμος της ΝΔ …. «δεν ξεχνά τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ»!!! Η προοπτική μιας μελλοντικής συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποβεί παραλυτική για τη βάση της ΝΔ με αποτέλεσμα είτε να κρατήσει πολλούς νεοδημοκράτες στο σπίτι τους, είτε να τους  εξαναγκάσει να διαβούν το Ρουβίκωνα προς όμορα κόμματα.

Ο βασικός αντίπαλος της Ν.Δ.  δεν είναι η Αριστερά (οι συχνές επιθέσεις εναντίον της επαναπατρίζουν στο ΠΑΣΟΚ δυσαρεστημένους πρώην ψηφοφόρους του που είχαν βρει καταφύγιο κυρίως στον κ. Κουβέλη). Ούτε το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, που θα αγκομαχήσει για να μπεί στη Βουλή και ακόμα είναι αμφίβολο αν θα το καταφέρει. Ούτε βέβαια ο κ. Καμμένος μια και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε στερείται σοβαρότητος, ενώ και ο ίδιος λαϊκίζει αφόρητα. Αν η ΝΔ αποκτήσει δυναμική εξουσίας, οι ΑΝΕΛ δεν θα την αποτρέψουν. Όπως δεν είχε αποτρέψει την δυναμική Καραμανλή  ο κ. Καρατζαφέρης.

Βασικοί αντίπαλοι της ΝΔ παραμένουν  οι «ευαγγελιστές του Μνημονίου», δηλαδή οι κύριοι Παπανδρέου-Βενιζέλος- Παπακωνσταντίνου-Λοβέρδος. Αυτοί εξέφρασαν με τις πολιτικές τους το πιο απεχθές πρόσωπο της μνημονιακής πολιτικής. Αυτοί ευθύνονται, εν πολλοίς, για το σημερινό κατάντημα της χώρας. Επομένως, συγκυβέρνηση μαζί τους είναι αδύνατη γιατί θα ισοδυναμεί με απόδοση χάριτος! Τόσο απλό είναι! Και αυτό δεν αρκεί να το λές! Πρέπει να δεσμευτείς ότι θα το πράξεις!

Συμπέρασμα:  Αναμφίβολα οι επικείμενες εκλογές θα δοκιμάσουν τις αντοχές του πολιτικού μας συστήματος. Από την άλλη, θα αποτελέσουν και μια άσκηση υπευθυνότητας για τον ελληνικό λαό. Αν δεν αντέξει το σύστημα και αν …αποτύχουμε στην άσκηση, το βράδυ των εκλογών μπορεί να ανοιχτούμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλο γιατί μια εκτενής συζήτηση μαζί του απετέλεσε την αφορμή για αυτό το άρθρο.

Κώστας Ροδινός
http://www.antinews.gr/2012/04/06/154967