09 Απριλίου 2012

Εκδήλωση της ΝΔ για την Βόρειο Ήπειρο

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση της Γραμματείας Παλιννοστούντων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας στο Ξενοδοχείο Caravel με θέμα: Βόρειος Ήπειρος: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον.
Ομιλητές ήταν:

Ο Γ. Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. “Ευρωπαϊκή Προοπτική της Αλβανίας και Εθνική Ελληνική Μειονότητα”.
Ο Θ. Οικονόμου-Καμαρινός, διπλωμάτης, τέως Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά. “Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός σήμερα”.
Ο Γρ. Γκιζέλης, Phd, τέως Διευθυντής Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημία Αθηνών. “Ο Ελληνισμός στην Βόρειο Ήπειρο από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα”.
Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος. “Στρατηγική Βόρειος Ήπειρος”.
 Στην ομιλία του ο κ. Γιάνναρης είπε μεταξύ άλλων: ” Η δεινή οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι εγκατάλειψης του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Για τη Νέα Δημοκρατία η φυσική και εθνική επιβίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες αποτελεί αδιαπραγμάτευτο εθνικό στόχο.  Για την εκπλήρωση αυτού του εθνικού στόχου απαιτείται ομόνοια πνεύματος και δράσης τόσο μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, όσο και στο εσωτερικό των Βορειοηπειρωτών….
Οι προοπτικές ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διανοίγουν ευοίωνες προοπτικές για την χώρα και τους πολίτες της. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη πίεση εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη γειτονική χώρα, πίεση η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους: Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα, η απαλοιφή της εθνικότητας από τα δημόσια έγγραφα, οι παρατυπίες της απογραφής, το περιουσιακό ζήτημα, η οικειοποίηση των μνημείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, οι συνεχείς ληστείες ορθοδόξων εκκλησιών, η πληθυσμιακή αλλοίωση στις περιοχές όπου ιστορικά κατοικούνται από αμιγώς ελληνικούς πληθυσμούς.
Τέλος, η άδικη καταδίκη του πρόεδρου της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς, Ναούμ Ντίσο, μοναδικό κίνητρο της οποίας ήταν η γενναία στάση του Ναούμ Ντίσο υπέρ της απογραφής των Ελλήνων της Κορυτσάς.
Αποτελεί δυσάρεστη διαπίστωση ότι ορισμένοι κύκλοι στη γειτονική Αλβανία δυσκολεύονται να αποδεχθούν την ιστορική παρουσία του Ελληνισμού στη γειτονική χώρα, παρά το γεγονός ότι η ιστορική αυτή παρουσία προϋπάρχει κατά χιλιάδες έτη τη σύσταση του αλβανικού κράτους. Η επικίνδυνη αυτή νοοτροπία υπονομεύει την ανάπτυξη και εμβάθυνση υγειών ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Επιζητούμε φιλία και συνεργασία με την γειτονική Αλβανία και πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική θα ωφελήσει σημαντικά την αλβανική κοινωνία. Το παρελθόν δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την μετάβαση σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Προαπαιτούμενο, όμως, και σημαντικότερο κριτήριο για την αξιολόγηση αυτής της πορείας εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας οφείλει να είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Η ελληνική πολιτεία οφείλει με τρόπο συγκροτημένο και συντεταγμένο, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογικές προτιμήσεις και πάντα σε συνεννόηση με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα να βοηθήσει τους Βορειοηπειρώτες με τρόπο απτό, ουσιαστικό.
Δεν υπάρχει Βόρειος Ήπειρος χωρίς  Βορειοηπειρώτες.
Το ελλαδικό κράτος δεν αντέχει άλλες χαμένες κοιτίδες Ελληνισμού…”