02 Απριλίου 2012

«Der Spiegel»:Οι άγνωστες μίζες της Ferrostaal

Στοιχεία που μέχρι τώρα είχαν αποκρυβεί για παράνομες πληρωμές της Ferrostaal στη Βενεζουέλα αλλά και για την κατασκευή των ελληνκών υποβρυχίων δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel.

«Για πολύ καιρό ο Μίτσερλιχ είχε την εικόνα που ταίριαζε στο διάσημο όνομά του (σ.σ.: ο κ. Μίτσερλιχ είναι γιος δυο επιφανών γερμανών ψυχαναλυτών):
Ο επικεφαλής της Ferrostaal θεωρούνταν ο διανοούμενος στην ηγεσία ενός ομίλου δισεκατομμυρίων. Ωστόσο, μία μυστική έκθεση για το σκάνδαλο διαφθοράς της εταιρίας τσαλακώνει την εικόνα του» γράφει το περιοδικό και συνεχίζει:

Η θυγατρική στη Βενεζουέλα του ομίλου Ferrostaal με έδρα το Έσσεν είχε καταβάλει κρυφά το 2004 423.000 ευρώ στο κόμμα του Προέδρου Ούγκο Τσάβες, με στόχο να συνεχίσει να παίρνει παραγγελίες για μεγάλα έργα στη χώρα της νοτίου Αμερικής. Αυτό προκύπτει από μια 17σέλιδη ειδική έκθεση της εταιρίας, που χρονολογείται από το 2007.

Νωρίτερα και μια έκθεση της τότε μητρικής εταιρίας της Ferrostaal, ΜΑΝ, είχε εντοπίσει πολυάριθμες ενδείξεις για ύποπτες πληρωμές ύψους 7,6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός εργοστασίου αερίου στη Βενεζουέλα. Κατ’ εντολήν του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Ferrostaal Ματίας Μίτσερλιχ, μία ομάδα της εταιρίας θα επανήλεγχε τα αποτελέσματα της έρευνας της ΜΑΝ, αλλά με εξαίρεση τη χορηγία προς το κόμμα δεν εντόπισε νέα ευρήματα.

Σε αναφορά κατόπιν ερευνών, που χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2011, που συνέταξαν αμερικανοί δικηγόροι της εταιρίας Debevoise & Plimpton διατυπώνουν την υποψία ότι η πρόσθετη έρευνα του Μίτσερλιχ δεν είχε στόχο να ξεκαθαρίσει και να απαντήσει στα ανοιχτά ερωτήματα της έκθεσης της ΜΑΝ, αλλά αντίθετα «να τα "θάψει" και να καταστήσει αναξιόπιστα» τα πορίσματά της.

Και πράγματι, ούτε η χορηγία προς το κόμμα ούτε οι επίμαχες προμήθειες εμφανίζονται στις εκθέσεις της εταιρίας για το σκάνδαλο διαφθοράς. Πολύ περισσότερο, όπως αναφέρθηκε στην έκθεση 1/ 2008, οι καταβολές των προμηθειών της θυγατρικής στη Βενεζουέλα αφορούσαν «πληρωμές συμβούλων και δεν αποδεικνύουν καμιά συνάφεια με υπόθεση διαφθοράς».

Για τον Μίτσερλιχ υπάρχουν επίσης επιβαρυντικά στοιχεία της Debevoise & Plimpton αναφορικά με την αγορά σιδηροδρόμων από την Κροατία. Ο ίδιος φέρεται να συμμετείχε στη μυστική καταβολή μέρους της προμήθειας του 6% του συμβούλου, προκειμένου να μην κινήσει υποψίες για διαφθορά λόγω του μεγάλου ποσού. Το μυστικό μέρισμα καταβλήθηκε στον Κροάτη με τη δικαιολογία εκπόνησης μελετών, οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν άχρηστες.

Εν τω μεταξύ, η Εισαγγελία του Μονάχου συνεχίζει τις έρευνες κατά του Μίτσερλιχ ως ύποπτου για απιστία σε σχέση με την αγορά υποβρυχίων από την Ελλάδα. Η έρευνα αφορά την εκταμίευση μίας περίεργης προμήθειας 11 εκατομμυρίων ευρώ σε μία εταιρία-φάντασμα με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους. Σε ερώτηση του «Spiegel» o δικηγόρος του υπόπτου δεν θέλησε να απαντήσει σχετικά με τις επιμέρους διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ο δικηγόρος αιτιολόγησε τη στάση του επικαλούμενος τις τρέχουσες έρευνες της εισαγγελίας. Αλλά ο Μίτσερλιχ είχε και νωρίτερα αρνηθεί όλες τις κατηγορίες όσον αφορά αυτή την υπόθεση.

ΤΟ ΒΗΜΑ