15 Απριλίου 2012

F1: Νίκη της Mercedes μετά από 57 χρόνια

Σχεδόν πενήντα επτά χρόνια μετά τον τελευταίο θρίαμβο της Mercedes στη Φόρμουλα 1, τα "ασημένια βέλη" επανήλθαν στην κορυφή! Όχι με τον Μίκαελ Σουμάχερ, αλλά με έναν Γερμανό οδηγό, γιο ενός Φινλανδού παγκόσμιου πρωταθλητή που πέρασε τα παιδικά χρόνια του στο Μόντε Κάρλο. Τον Νίκο Ρόσμπεργκ!
Στην 111η συμμετοχή του στη Φόρμουλα 1 ο Ρόσμπεργκ κυριάρχησε από την αρχή μέχρι και το τέλος στο Grand Prix της Κίνας, τον τρίτο αγώνα της σεζόν.

Με άνετη νίκη και πολ ποζίσιον η Mercedes άρχισε να κερδίζει ξανά, όπως ακριβώς είχε γίνει και στην τελευταία νίκη, με τον Χουάν Μανουέλ Φάντζιο να κάνει το νταμπλ στη Μόντσα στις 11 Σεπτεμβρίου 1955. Τότε η Mercedes είχε κάνει το 1-2 και αυτό θα μπορούσε να γίνει και στη Σαγκάη, αν ο Μίκαελ Σουμάχερ δεν εγκατέλειπε στον 14ο γύρο μετά από λάθος των μηχανικών του, αφού ο πίσω τροχός δεν είχε "κουμπώσει".

Η οικογένεια Ρόσμπεργκ ήρθε η πρώτη νίκη 21 χρόνια μετά την επικράτηση του Κέκε Ρόσμπεργκ στην Αδελαΐδα τον Νοέμβριο του 1985 πίσω από το τιμόνι μιας Williams. Αυτή τη φορά οι Mercedes δεν είχαν προβλήματα με τα ελαστικά και έδειξαν (;) τις πραγματικές δυνατότητες τους.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση τερμάτισαν οι δύο McLaren των Τζένσον Μπάτον και Λιούις Χάμιλτον. Ο Μπάτον λίγο έλειψε να "καταστραφεί" από ένα κακό pit stop, όταν έπεσε 2ος από 6ος 16 γύρους πριν από την καρό σημαία.

Στους τελευταίους γύρους οι δύο McLaren προσπέρασαν τον Σεμπάστιαν Φέτελ. Η στρατηγική της Red Bull υστέρησε έναντι της McLaren. Ο Φέτελ είχε βρεθεί μέχρι και στην 15η θέση στους πρώτους γύρους μετά από άσχημο ξεκίνημα. Στο τέλος έχασε και την τέταρτη θέση από τον τίμεϊτ του, τον Μαρκ Γουέμπερ. Ο Αυστραλός συμπλήρωσε χατ-τρικ στις τέταρτες θεσεις στους πρώτους αγώνες της σεζόν.

Την παραμονή των 70ων γενεθλίων του ο σερ Φρανκ Γουίλιαμς είδε τους Μπρούνο Σένα και Παστόρ Μαλντονάντο να τερματίζουν στην 7η και στην 8η θέση αντίστοιχα, μπροστά από τον νικητή στη Μαλαισία, Φερνάντο Αλόνσο. Τη δεκάδα συμπλήρωσε ο Καμούι Κομπαγιάσι (Sauber), ακολουθούμενος από τον Σέρχιο Πέρες που ήταν και σήμερα πρωταγωνιστής, δίχως να τερματίσει ψηλά.

Καθόλου ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να είναι ο Κίμι Ράικονεν. Ο Φινλανδός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σίγουρα θα απόλαυσε τις "μαχες" μπροστά, ωστόσο η στρατηγική δύο pit stop της Lotus δεν απέδωσε απόλυτα σωστά και γλιστρώντας στους τελευταίους γύρους, έπεσε από τη δεύτερη θέση στην 14η θέση.

Την επόμενη εβδομαδα το παγκόσμιο πρωτάθλημα μεταφέρεται στο Μπαχρέιν. Να δούμε βέβαια τι θα γίνει όταν φτάσουν οι ομάδες εκεί. Πρωτοπόρος στη βαθμολογία είναι πλέον ο Χάμιλτον με 45 βαθμούς.