26 Απριλίου 2012

Spiegel: Όταν εμείς αγοράζαμε 1 φέτα καρπούζι, μας κοροϊδεύατε... τώρα λουστήτε τα

Εκδίκηση για τις ...κοροϊδίες των Ελλήνων παίρνει τώρα η γερμανική λιτότητα, όπως υποστηρίζει το Spiegel.
 Το γερμανικό περιοδικό φαίνεται πως περίμενε πολύ αυτή τη στιγμή και αναλύει το πως στην Ελλάδα έβλεπαν ως ανέκδοτο την αγορά των Γερμανών που ήταν μια φέτα καρπούζι και τέσσερις ακριβώς ντομάτες!

''Αυτά όμως ίσχυαν προ της κρίσης. Πλέον στα νοικοκυριά τέσσερις ντομάτες έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τα δύο κιλά ντομάτες, αφού στη δεύτερη περίπτωση οι περισσότερες κατέληγαν στα... σκουπίδια,'' γράφει το Spiegel.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, ''η κατανάλωση έγινε η κύρια πηγή της αυτοεκτίμησης για τους Έλληνες, οι οποίοι ωθούμενοι από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο μοντέλο κατανάλωσης. Η τάση αυτή συνεχίστηκε με την εισροή των κονδυλίων της ΕΕ για τη συνοχή''.

Ωστόσο, η κρίση έφερε μεγάλη αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων, που τώρα μοιάζουν με αυτές των Γερμανών.

'Οπως γράφει το περιοδικό, ''η κατανάλωση έπεσε από το βάθρο της λόγω της κρίσης και όλο και περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνουν την αξία της γερμανικής λιτότητας.

Οι ταβέρνες είναι άδειες το Σάββατο βράδυ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ξύλα για θέρμανση, οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν συρρικνωθεί δραματικά και καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια που έχουν αστρονομικές τιμές (6 ευρώ για ένα φλιτζάνι καφέ), προσφέρουν τώρα «happy hours»''.