31 Μαΐου 2012

Κατά 13 δισ. αυξήθηκαν τα φέσια προς το δημόσιο στη διετία

Μπορεί οι φόροι την τελευταία διετία να έπεφταν σαν το χαλάζι, ωστόσο τα φέσια των φορολογούμενων προς το ταμείο της εφορίας αυξάνονται με το ρυθμό χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών από τα τέλη του 2009 έως σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά περίπου 13 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας συνολικά τα 44 δισ. Τι ποσό είναι αυτό; Όσα περίπου είναι και τα νέα μέτρα για τη διετία 2013-2014 που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο.


Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ εξηγούν ότι η αλματώδης αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο, είναι η απτή απόδειξη αυτού που ακούγεται πλέον κατά κόρον: ότι όσο βάζεις φόρους τόσο μειώνονται τα φορολογικά έσοδα. Μάλιστα, στο ΥΠΟΙΚ φοβούνται ότι φέτος θα γίνει νέο άλμα στα ληξιπρόθεσμα με δεδομένο ότι τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι τόσο φουσκωμένα από τους νέους φόρους (μείωση αφορολόγητου, εισφορά αλληλεγγύης, ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών, αλλαγή επί το επαχθέστερο της φορολογικής κλίμακας, τέλος επιτηδεύματος κλπ.) που πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι με την αποχή τους από το δημόσιο ταμείο θα δηλώσουν άτυπη στάση πληρωμών προς το δημόσιο.

Οι φόροι που κυρίως άφησαν απλήρωτους την τελευταία διετία οι φορολογούμενοι είναι οι εξής:

- πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι που τους επιβλήθηκαν για φοροδιαφυγή. Ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι πολύ μεγάλα, εισπράττεται ένα μικρό ποσοστό από αυτά μέσω της χρήσης όλων των ένδικων μέσων που διαθέτουν οι φορολογούμενοι (προσφυγή σε ειδικές επιτροπές, επίτευξη αναστολής είσπραξης μέσω της δικαστικής οδού κλπ).

- οι πρόσθετοι φόροι και οι έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν την τελευταία διετία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το χαράτσι στα ακίνητα που δεν εξοφλήθηκε από πολλούς φορολογούμενους διόγκωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

- μη καταβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης της επιχείρησής τους αναλαμβάνοντας το κόστος πληρωμής προστίμων και προσαυξήσεων για την εκπρόθεσμη και τμηματική εξόφλησή του.

Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει προκαλέσει κινητοποίηση στο ΥΠΟΙΚ. Οι εντολές της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ προς τους εφόρους και τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να δώσουν μεγάλη βαρύτητα όχι στη βεβαίωση εσόδων, αλλά στην είσπραξή τους με την ενεργοποίηση κυρίως μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι η κατάσχεση εισοδημάτων εις χείρας τρίτων (ενοίκια, μισθοί, απαιτήσεις από πελάτες κλπ).

Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή:www.capital.gr