14 Μαΐου 2012

Ολα στον αέρα με το ομόλογο των 435 εκ. - Μέχρι αύριο η απόφαση

Και ενώ το πολιτικό θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο, το πολύ μέχρι αύριο πρέπει να ληφθεί μια ακόμη κρίσιμη απόφαση, αυτή τη φορά, οικονομικού χαρακτήρα: Θα πληρωθεί ή όχι το ομόλογο των 435 εκ. ευρώ που λήγει αύριο και το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που δεν έχουν υπαχθεί στο PSI.
Οι γνώμες για το αν θα πρέπει να πληρωθεί ή όχι διίστανται, καθώς υπηρεσιακό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών κλίνει υπέρ της πληρωμής του, για να αποφευχθούν οι συνέπειες και οι δικαστικές περιπέτειες, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως και αρκετοί Ευρωπαίοι, φαίνεται ότι τάσσονται κατά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, φέρεται να υποστήριξε, χθες, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου και συζητήθηκε το θέμα, ότι το εν λόγω ομόλογο δεν πρέπει να πληρωθεί προκειμένου «να είμαστε αξιόπιστοι απέναντι σ' αυτούς που μπήκαν στο PSI».

Εξήγησε, επίσης, ότι «θα είναι πιστωτικό γεγονός default αλλά όχι cross default (γενικό), αφού θα είναι default μόνο για τα συγκεκριμένα ομόλογα», ενώ διευκρίνισε πως «το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και ηθικό αφού πρέπει να εφαρμόζουμε τους ίδιους κανόνες για όλους». Μάλιστα διευκρίνισε πως το θέμα δεν είναι σε καμιά περίπτωση θέμα έλλειψης χρημάτων, αφού τα λεφτά για να πληρωθεί το εν λόγω ομόλογο υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και καιρό αντιμέτωπη με το εξής δίλημμα: είτε θα πληρώσει το συγκεκριμένο ομόλογο, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι του συγκεκριμένου τίτλου θα έχουν μια ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με όσους εντάχθηκαν στο PSI, είτε θα πληρωθεί «κουρεμένο».

Ωστόσο, το «κούρεμα» του ομολόγου ενεργοποιεί ρήτρες που καθιστούν άμεσα εξοφλητέα και τα υπόλοιπα ομόλογα σε ξένο δίκαιο, συνολικού ύψους 6 δισ. .

Συνεπώς, εάν «κουρευτεί» αυτό το ομόλογο, θα «κουρευτούν» και τα υπόλοιπα και η χώρα θα εμπλακεί σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, ενώ θα έχει οριστεί νέο πιστωτικό γεγονός.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με δεδομένο ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό όφελος από το PSI έχει υπερκαλυφθεί, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει τα υπόλοιπα ομόλογα σε ξένο δίκαιο που δεν εντάχθηκαν, ώστε να αποφύγει τις νομικές επιπλοκές.

Από την άλλη, αυτή η απόφαση θα έδινε λαβές σε κάποιους να υποστηρίξουν πως πληρώθηκαν κανονικά μεγάλα επενδυτικά funds, τη στιγμή που «κουρεύτηκαν» οι τίτλοι που είχαν στην κατοχή τους ασφαλιστικά ταμεία και μικροομολογιούχοι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Το θέμα θα συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Πάντως, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) φέρονται να θεωρούν ότι η πληρωμή του συγκεκριμένου ομολόγου δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση για το τι θα πράξει με τα υπόλοιπα ομόλογα, ύψους περίπου 6,1 δισ. ευρώ, τα οποία, επίσης, υπάγονται σε αλλοδαπό δίκαιο και δεν δέχθηκαν να συμπεριληφθούν στο PSI.