11 Μαΐου 2012

Χέλμουτ Κολ: Επέβαλε πολιτικά την παρουσία της Ιταλίας στο ευρώ

Απόρρητα έγγραφα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας στη Γερμανία δείχνουν ότι ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο πολιτικός μέντορας της νυν καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, αγνόησε επιδεικτικά όλες τις προειδοποιήσεις γερμανικών υπηρεσιών που του πρότειναν να μην περιληφθεί η Ιταλία στον αρχικό σχεδιασμό της ζώνης του ευρώ, το 1999.
«Η Ιταλία συνιστά απειλή για τη νομισματική ένωση διότι συνεχώς αρνείται να μειώσει τα τεράστια χρέη της», έγραψε - προφητικά, όπως αποδείχθηκε -, σε διαβαθμισμένη έκθεσή του ο Χερστ Κέλερ, ο τότε γερμανός αρχιδιαπραγματευτής για την δημιουργία της ευρωζώνης. Πρόκειται για τον μετέπειτα δεξιό πρόεδρο της χώρας, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 2010 επειδή είπε ότι «η στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν εξυπηρετεί τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα».

Εγγραφα τα οποία αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel δείχνουν ότι η αντίρρηση του Κολ ήταν απόλυτη, με το επιχείρημα ότι «αισθάνεται το βάρος της Ιστορίας», αλλά και με την πεποίθηση ότι «η Ιταλία θα κάνει διορθωτικές κινήσεις τα επόμενα χρόνια, όπως και όλα τα άλλα κράτη» - μια πεποίθηση που έπεσε εντυπωσιακά έξω.

Τον Μάρτιο του 1998, λίγους μήνες πριν γεννηθεί το ευρώ (ως λογιστική μονάδα, όχι ως χειροπιαστό νόμισμα ακόμα) ο Κέλερ υπέβαλε μία μυστική έκθεση στον Κολ. «Η Ιταλία έχει παραλείψει να λάβει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο για να αλλάξει τις δομές της οικονομίας της και να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος της» τονίζει η έκθεση. Επίσης οι Γερμανοί ήξεραν ότι οι ιταλοί κυβερνώντες χρησιμοποιούσαν «δημιουργική λογιστική», ψεύτικα νούμερα δηλαδή, με κόλπα όπως, για παράδειγμα, την «εικονική πώληση αποθεμάτων χρυσού από ένα τμήμα της δημόσιας διοίκησης σε ένα άλλο».

Πρωθυπουργός της Ιταλίας κατά την επίμαχη περίοδο, από τον Ιούλιο του 1998 έως τον Απρίλιο του 1991, ήταν ο Χριστιανοδημοκράτης Τζούλιο Αντρεότι, 93 ετών σήμερα.

«Η αντίληψη του Κολ ήταν: ''όχι χωρίς την Ιταλία παρακαλώ''» θυμάται άλλος ένας στενός συνεργάτης του πρώην καγκελάριου, ο Γιόακιμ Μπίτερλιχ, πρώην σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα όταν Ολλανδοί αξιωματούχοι το 1998 εξέφρασαν στον Κολ την ανησυχία τους για την συμμετοχή της «ανέτοιμης» Ιταλίας στην υπό διαμόρφωση ζώνη του ευρώ, εκείνος τους απάντησε: «η Γαλλία με προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει αν αποκλειστεί η Ιταλία». Πρόεδρος της Γαλλίας εκείνη την εποχή ήταν ο Ζακ Σιράκ.

Λίγους μήνες πριν από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, μία δραματική προειδοποίηση απηύθυνε στην κυβέρνησή του ο Στέφαν Φράιχερ, οικονομικός ακόλουθος της γερμανικής πρεσβείας στη Ρώμη. «Το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσον μία χώρα με τόσο υψηλό χρέος όπως η Ιταλία, θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια σταθεροποίησης, ζημιώνοντας όχι μόνο την ίδια αλλά και την νομισματική ενοποίηση» γράφει σε απόρρητή έκθεσή του ο ακόλουθος.

«Η απόφαση να συμμετάσχει η Ρώμη στο ευρώ ελήφθη σχεδόν αποκλειστικά με πολιτικά και όχι με οικονομικά κριτήρια. Δημιούργησε επίσης προηγούμενο για να ακολουθήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος, δύο χρόνια αργότερα: η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη» καταλήγει το Der Spiegel. 
 
ΤΟ ΒΗΜΑ