10 Μαΐου 2012

Το θρίλερ στις Βρυξέλλες και το σίκουελ... του έργου της στάσης πληρωμών

Της Δήμητρας Καδδά

Επανέρχεται για μία ακόμη φορά ο φόβος στάσης πληρωμών του ελληνικού δημοσίου, μετά το θρίλερ που διαδραματίστηκε από το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένα κράτη - μέλη να αρνούνται την καταβολή της δόσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι λύση βρέθηκε χθες, μετά από μία επεισοδιακή τηλε-συνεδρίαση του αρμοδίου οργάνου του Ecofin (EWG) με ελληνική εκπροσώπηση από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Ζανιά.


Οι αντιρρήσεις κρατών όπως η Γερμανία, η Αυστρία, ακόμη και η Ιταλία, κάμφθηκαν με μία συμβιβαστική λύση: την καταβολή του ποσού του Μαΐου σε 2 δόσεις (4,2 δισ. ευρώ τώρα και το 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο).

Η απόφαση, ενδεικτική του κλίματος πίεσης που διαμορφώνεται στο εξωτερικό, επαναφέρει τους φόβους για στάση πληρωμών στο δημόσιο, σε περίπτωση που η πρωτόγνωρη πολιτική αστάθεια συνεχιστεί. Οι υπολογισμοί που γίνονται εδώ και καιρό στο Γενικό Λογιστήριο, δείχνουν ότι τα λεφτά, με μεγάλη οικονομία και αναβολή επενδυτικών και άλλων δαπανών, φτάνουν οριακά έως το τέλος Ιουλίου. Ο Μάιος αναμένεται να κλείσει με ρευστά διαθέσιμα 2- 2,5 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά όμως υπό μία προϋπόθεση: ότι ο προϋπολογισμός εφεξής θα υλοποιηθεί κατά γράμμα.

Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Απριλίου (ενδεχομένως οι ανακοινώσεις να γίνουν εντός της ημέρας), αναφέρουν νέες αποκλίσεις. Το ίδιο αναμένεται και τον Μάιο καθώς τα έσοδα έχουν μειωθεί, οι δαπάνες προς ΟΑΕΔ και ταμεία είναι υψηλότερες των στόχων.

Για τους επόμενους μήνες, η παράταση υποβολής δηλώσεων, μεταφέρει χρονικά και κρίσιμες εισπράξεις που θα έδιναν ανάσα μετά τον Ιούλιο. Στο πεδίο των δαπανών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 1 δισ. ευρώ περίπου που σήμερα καταγράφεται, είναι εν μέρει… «εικονικό», καθώς προκύπτει από πληρωμές ταμείων προς νοσοκομεία που δεν έχουν αποδοθεί γιατί, έχουν καθυστερήσει να τις τιμολογήσουν.

Όσο για την πραγματική οικονομία, θα είναι και πάλι το εύκολο «θύμα». Τα 6,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα πληρώνονταν τον Ιούνιο, πλέον εξαρτώνται από τις πολιτικές και δημοσιονομικές εξελίξεις. Το ίδιο ισχύει και για το κουτσουρεμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που βρίσκεται πρώτο στη λίστα του σχεδίου αναβολών πληρωμών για να φτάσουν τα λεφτά για μισθούς και συντάξεις.


Πηγή:www.capital.gr