09 Μαΐου 2012

Βρετανικά ΜΜΕ: Η ελληνική ανταρσία και η αξία της δημοκρατίας

Προς σύγκρουση με τους διεθνείς πιστωτές της οδεύει η Ελλάδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε το σκίσιμο του «βάρβαρου» δημοσιονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη διάσωση της χώρας, εγείροντας ερωτηματικά για το μέλλον της στο ευρώ, σχολιάζουν επί των πολιτικών εξελίξεων οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η εφημερίδα τονίζει επίσης την «ασυνήθιστα ωμή παρέμβαση» του Γιεργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ που για πρώτη φορά έθεσε ανοιχτά θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ζήτημα το οποίο η κεντρική τράπεζα αρνούταν να συζητήσει δημοσίως.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα επικαλείται αναλυτές που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποβλέπει στην ανάδειξή του σε πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές τηρώντας αυστηρή στάση απέναντι στο μνημόνιο. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις ψήφους νεαρών ανέργων, ελεύθερων επαγγελματιών που αντιτίθενται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τους και παλιούς αριστερούς που αντιμετωπίζουν νεότερες περικοπές στις συντάξεις τους.

Στο κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται ότι η ψήφος των Ελλήνων κατέδειξε το βάθος της οργής για τη συμβολή του πολιτικού κατεστημένου στην κρίση, με τα κύρια κόμματα να εκλαμβάνονται ως πυλώνες ενός παρασιτικού συστήματος βασισμένου στις πελατειακές σχέσεις και την ευνοιοκρατία.

Παρόλα αυτά, προσθέτει η οικονομική εφημερίδα, οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν τις επιλογές τους και ότι ενώ είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να σκίσουν το μνημόνιο, αυτό θα έχει συνέπειες, όπως χρεοκοπία και ίσως έξοδο από την ευρωζώνη. Κατά τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς η χώρα έχει ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών που θα βάλουν τέλος στα προνόμια των ολίγων, κάτι που αποδεικνύεται και από το σχόλιο του Γιώργου Παπανδρέου στην πρώτη σύνοδο κορυφής που συμμετείχε το 2009, όταν είχε πει ότι η χώρα του είναι «διεφθαρμένη ως το κόκκαλο».

Αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Αθήνα να γίνουν όσα χρειάζονται για να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη, δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί η κατάσταση και η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την έξοδο, προσθέτει το άρθρο. Εκτιμάται δε ότι επιπτώσεις θα υπάρχουν μεν για την Ευρώπη, αλλά μάλλον λιγότερες σε σχέση με μια διετία πριν.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επικαλούνται αναλυτές του Σίτι που τονίζουν ότι οι εξελίξεις κάνουν πιο πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ιδίως αν η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις από τον επόμενο μήνα. Άλλοι σημειώνουν ότι οι πιθανότητες εξόδου αυτή τη στιγμή είναι λιγότερες από 50%, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσουν οι αναπόφευκτες όπως φαίνεται διαπραγματεύσεις επί της λιτότητας, κατά τις οποίες ίσως η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Άλλος αναλυτής σημειώνει ότι πλέον οι εξελίξεις στην Ελλάδα καθορίζονται από τους πολιτικούς και όχι από τις αγορές, καθώς ό,τι κι αν γίνει τελικά οι επενδυτές θα μείνουν για πολύ καιρό μακριά από τα ελληνικά ομόλογα

Για το BBC η ψήφος των Ελλήνων δεν ήταν ψήφος πρόσκαιρης διαμαρτυρίας. «Είναι σαφές ότι δε θέλουν να μείνουν στην ευρωζώνη με τους όρους που αποδέχθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση», σχολιάζει η οικονομική συντάκτης του BBC. Η εμπειρία, προσθέτει, δείχνει ότι κάποια λύση θα βρεθεί την τελευταία στιγμή, αλλά επισημαίνει ότι όλοι συμφωνούν πως οι πιθανότητες μίας άτακτης εξόδου από το ευρώ είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Το BBC προειδοποιεί επίσης για το επικίνδυνο κενό εξουσίας που απειλείται, με συνέπεια την αδυναμία εκταμίευσης της δανειακής δόσης, τη χρεοκοπία και πιθανώς την έξοδο από την ευρωζώνη.

Ο Γκάρντιαν αναφέρει ότι η ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση χαλάρωσης του κλοιού της λιτότητας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εντείνει την ανταρσία της ευρωζώνης. Η εφημερίδα εκλαμβάνει τις δηλώσεις Ρεν και Μπαρόσο περί χαλάρωσης της λιτότητας και περί επενδύσεων αντίστοιχα, καθώς και την απόφαση έκτακτης συνόδου από τον Φαν Ρομπέι ως ενδείξεις στροφής προς μια άλλη πολιτική στην Ευρώπη, σε απάντηση στον πολιτικό σεισμό που προκάλεσαν οι εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει εξάλλου το ΣΥΡΙΖΑ ως «ηθικό νικητή» των εκλογών.

Αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας σχολιάζει ότι αρνούμενη να διαπραγματευτεί τους όρους της λιτότητας η καγκελάριος Μέρκελ έχει μετατρέψει την κατάσταση από ζήτημα οικονομικών σε ζήτημα δημοκρατίας, ιδίως την ώρα που όλοι βλέπουν ότι η λιτότητα δεν αποδίδει. Το άρθρο σημειώνει ότι είναι γελοίο να αποκαλείται ακραίο ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτει ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής ζητώντας διαπραγμάτευση. Ούτως ή άλλως καταλήγει το δημοσίευμα, αν η αριστερά δεν προσφέρει μία αληθινή εναλλακτική, τότε θα την προσφέρουν άλλοι με άσχημες συνέπειες.

Στο κύριο άρθρο του ο Γκάρντιαν τονίζει ότι η δημοκρατία ακόμα έχει σημασία και όταν αγνοείται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο οι ψηφοφόροι στρέφονται προς απλούστερες και πιο άσχημες λύσεις, όπως η ακροδεξιά. Η εφημερίδα επισημαίνει ως επίσης ανησυχητική τάση την εθνικιστική ρητορική που εκτιμά ότι χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς στη σύντομη προεκλογική εκστρατεία του, όπως έκανε και ο Νικολά Σαρκοζί.

Οι Τάιμς γράφουν ότι η χώρα οδεύει προς νέες εκλογές λίγες μέρες πριν ξεμείνει από ρευστό. Σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει διορία έως τα τέλη Ιουνίου να ορίσει μέτρα εξοικονόμησης 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ιντιπέντεντ επισημαίνει την αναζωπύρωση των φόβων διάχυσης της κρίσης σε όλη την ευρωζώνη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, την ώρα που η ιδιότητα του μέλους της ΟΝΕ για τη χώρα «κρέμεται από μία κλωστή».

Αρθρογράφος της εφημερίδας επικρίνει τη Γερμανία για την πολιτική της που επαναφέρει την απειλή του πολιτικού εξτρεμισμού στην Ευρώπη, για τον αφανισμό του οποίου δημιουργήθηκε μεταξύ άλλων η ΕΕ. Ο συντάκτης προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε την ίδια συνέπεια τελικά για την Ισπανία την Πορτογαλία και την Ιταλία, χώρες με φασιστικό παρελθόν, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Σχολιάζει επίσης ειρωνικά ότι όντως οι Έλληνες είναι αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση, διότι πρώτοι ανακάλυψαν την έννοια της δημοκρατίας.