23 Μαΐου 2012

"Θα επιδιώξουμε να αποφύγουμε καθυστερήσεις στα πετρέλαια"

Θα προχωρήσουμε κανονικά τους διαγωνισμούς για τα πετρέλαια διαμηνύουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ. Δε θα σταματήσει τίποτα από όσα έχουν ξεκινήσει, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι οι οποίοι μεταφέρουν τις προθέσεις του υπηρεσιακού υπουργού ειδικά για το εθνικό θέμα της εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί που αφορούν τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο πρώτος είναι ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες στον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ εταιρείες μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες εταιρείες σεισμικών ερευνών στον κόσμο. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είχε αναφέρει προεκλογικά ότι θα μπορούσε ακόμη και να προχωρήσει σε αναθέσεις, ωστόσο είχε αφήσει για τη νέα κυβέρνηση τις ανακοινώσεις. Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός ενημερώνεται για το θέμα και προτίθεται - διαμηνύουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ- να μην παγώσει τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά το open door για Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα, με προθεσμία κατάθεσης των προσφορών τη 2α Ιουλίου. Και εκεί η πρόθεση του υπηρεσιακού ΥΠΕΚΑ είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να προχωρήσει κανονικά ο διαγωνισμός με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Πάντως στο ΥΠΕΚΑ έχουν φτάσει αιτήματα για αναβολή του διαγωνισμού ώστε να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να έχει σχηματιστεί πολιτική κυβέρνηση.

Εξάλλου και για τους νέους διαγωνισμούς που αφορούν την παραχώρηση χερσαίων οικοπέδων σε δέκα περιοχές, επίσης το ΥΠΕΚΑ σκοπεύει να συνεχίσει τις προπαρασκευαστικές διεργασίες. Σημειώνεται ότι ο υπηρεσιακός υπουργός έχει ταχθεί  ως πανεπιστημιακός υπέρ της ανακήρυξης ΑΟΖ, απόφαση που πάντως είναι πολιτική και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα του υπηρεσιακού ΥΠΕΚΑ, πέρα από την απρόσκοπτη συνέχιση των διαγωνισμών για τα πετρέλαια, αφορά την αγορά του ηλεκτρισμού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα του δανείου από το Παρακαταθηκών για τον ΛΑΓΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ.


Πηγή:www.capital.gr