23 Μαΐου 2012

Η Ευρώπη δίνει το «ομόλογο ανάπτυξης» στην Ελλάδα

Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοση των κοινών ευρωομολόγων με τη συμφωνία για τα «ομόλογα ανάπτυξης» (project bonds), μέσω των οποίων θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών.
Αυτά τα ομόλογα, αν εκδοθούν, θα ανάψουν το πράσινο φως στα μεγάλα έργα και έργα υποδομής στην Ελλάδα. Την πρόταση έκανε από ελληνικής πλευράς ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνομιλία που είχε χθες στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στις προτάσεις Βενιζέλου με 6 σημεία περιλαμβάνεται η ιδέα για το ομόλογο ανάπτυξης ως εξής:
Να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές, που υπερβαίνουν τα 55 δισ. ευρώ και έχουν καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τις σχετικές συμβάσεις, καθώς επίσης
Να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα, με την άμεση κινητοποίηση των υφιστάμενων κοινοτικών πόρων καθώς και των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η Ε.Ε. συμφώνησε την Τρίτη σε ένα σχέδιο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση υποδομών μέσω των ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης.

Η συμφωνία για τα ευρωπαϊκά ομόλογα ανάπτυξης χαιρετίστηκε ως «ένα σημαντικό ορόσημο για τις υποδομές, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» από την προεδρία της Δανίας στην ΕΕ, με ένα μήνυμα μέσω του Twitter.

Το σχέδιο, το οποίο είχε προταθεί για πρώτη φορά το 2010, προβλέπει ότι 230 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθούν για την αντιστάθμιση του οικονομικού κινδύνου σε ό,τι αφορά τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υλοποίηση έργων υποδομής.

Σε μια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Επίτροπος Όλι Ρεν είπε ότι το πιλοτικό αυτό σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα τέλη του 2013, θα μπορούσε να μοχλεύσει «έως και 4,6 δισ. ευρώ» ιδιωτικών επενδύσεων για ορισμένα σημαντικά έργα.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα ανάπτυξης δεν έχουν καμιά σχέση με τα ευρωομόλογα, για τα οποία διαφωνούν μεταξύ τους οι ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η Αγκελα Μέρκελ.