23 Μαΐου 2012

Τα γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο

H επίσκεψη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο απασχολεί το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία είτε καταγράφουν ειδησεογραφικά είτε με σχόλια και άρθρα γνώμης την παρουσία και τις συναντήσεις του στην γερμανική πρωτεύουσα.

Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται ρεπορτάζ από την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο κ. Τσίπρας, με τον τίτλο «Ο Τσίπρας κηρύσσει την πάλη των τάξεων» και υπότιτλο «Η Αριστερά στην Ελλάδα δεν επιθυμεί άλλη λιτότητα», ενώ παρατίθενται εκτεταμένα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του.

Η Die Welt, με τίτλο «Επίσκεψη του Έλληνα ριζοσπάστη πολιτικού, ο Τσίπρας επικρίνει την πολιτική της Μέρκελ», αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας «απέφυγε τις ακραίες εκφράσεις» και ότι «τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά δημοκρατική δύναμη». Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Έλληνας πολιτικός «απέσπασε την αξιοζήλευτη δήλωση του αρχηγού της γερμανικής Αριστεράς Κλάους Ερνστ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις προσέχεις εκλογές».

«Ο Έλληνας Τσίπρας αναζητεί κατανόηση στο Βερολίνο», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Der Handelsblatt, στο οποίο καταγράφονται κυρίως οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με την πολιτική που θα ασκήσει εάν βρεθεί στην κυβέρνηση.

Σε διαφορετικό τόνο το άρθρο της εφημερίδας του Βερολίνου Der Tagesspiegel, η οποία δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Ο Έλληνας που προκαλεί φόβο» και υπότιτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας συστήνεται στο Βερολίνο», στο οποίο αναφέρει: «Ήρθε στο Βερολίνο σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης, καθώς λίγα μέτρα μακριά από την καγκελαρία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στέλνει στην αγαπημένη του Μέρκελ το μήνυμα ότι η καταστροφική πολιτική λιτότητας πρέπει να σταματήσει». Σημειώνεται δε ότι με την επίσκεψή του ο κ. Τσίπρας επιθυμούσε να αποβάλει την εικόνα του λαϊκιστή.

Στην Die Τageszeitung ο τίτλος είναι «Ο υπέρ-αριστερός Αλέξης Τσίπρας ζητά στο Βερολίνο την αλληλεγγύη των λαών» και επισημαίνεται ότι βασικό μέλημα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πείσει για την ευρωπαϊκή διάσταση των απόψεών του.

H Bild δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο καταγράφονται, χωρίς σχόλια, δηλώσεις του κ. Τσίπρα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με έμφαση στη διαβεβαίωσή του ότι επιθυμεί την διατήρηση του ευρώ.

Στους Financial Times Deutschland δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Ο ευρω-τρόμος είναι εδώ. Ο Έλληνας της ριζοσπαστικής Αριστεράς τολμά να έρθει στο Βερολίνο - και οφείλει απαντήσεις» και δεύτερο άρθρο, με τον τίτλο «Ελληνικός προεκλογικός αγώνας στο Βερολίνο».

Η Hamburger Abendblatt σημειώνει: «Δηκτικός για τη Μέρκελ ο αρχηγός των Ελλήνων αριστερών στο Βερολίνο. Συγκεκριμένες απαντήσεις για την κρίση όμως δεν έχει ο Τσίπρας».

Στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ARD, αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας υπήρξε «δηκτικός με την Μέρκελ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» και παρατίθενται αποσπάσματα από την συνέντευξη Τύπου.

«Ο αριστερός Τσίπρας θέλει να κρατήσει το ευρώ - όχι όμως και το πρόγραμμα λιτότητας. Ναι στο ευρώ - Όχι στο πρόγραμμα λιτότητας», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στο περιοδικό Der Spiegel.

Στο περιοδικό Stern αναφέρεται ότι «Ο Τσίπρας προειδοποιεί για αφανισμό του ελληνικού λαού» και τονίζεται ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να βγάλει τη χώρα του από το ευρώ, παρ' όλα αυτά απορρίπτει το πακέτο λιτότητας.