Δημιουργία «μαύρης» τρύπας ύψους ενός δισ. μέσα στις επόμενες 25 ημέρες προβλέπει ο Λουκάς Παπαδήμος. Αυτό καταγράφει στην επιστολή που έδωσε στον Κάρολο Παπούλια, υπολογίζοντας ότι με βάση τα έσοδα από φόρους και δάνεια, αλλά και τις δαπάνες, από τα 3,8 δισ. που υπήρχαν στα ταμεία στις 11 Μαΐου, θα μειωθούν στα 700 εκατομμύρια στις 18 Ιουνίου, περνώντας σε αρνητικό πεδίο της τάξης του ενός δισ. στις 20 Ιουνίου. Έτσι τον Ιούλιο η χώρα μας δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της.
Όπως εξηγεί ο πρώην πρωθυπουργός, οι εκλογές, η αμφισβήτηση της ικανότητας της χώρας να μείνει στο ευρώ, αλλά και οι επιθέσεις από διεθνείς αναλυτές έχει οδηγήσει τους Έλληνες σε αθρόες ανάληψεις αναγκάζοντας τις τράπεζες να στηρίζονται μόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η μείωση της δόσης του Μαΐου κατά ένα δισ. και η κατακόρυφη πτώση των εσόδων έχουν τροποποιήσει τις προβλέψεις προς το δυσμενέστερο, βάζοντας φωτιά στα μπατζάκια του Υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαννιάς, όλη την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζει κύκλο συναντήσεων με επικεφαλείς εφοριών και τελωνείων με στόχο την συγκράτηση της πτώσης των εσόδων, τα οποία τον Μάιο αναμένεται να μειωθούν κατά 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ τον Ιούνιο -λόγω των εκλογών- η κατάσταση απλά θα χειροτερέψει.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο τρέχει ολοταχώς όλες τις αποστολές εκκαθαριστικών και ειδοποιητηρίων. Μόνο από το ΕΤΑΚ αναμένονται έσοδα 85 εκατομμυρίων από 260.0000 φορολογούμενους. Ωστόσο, τα ειδοποιητήρια του ΕΤΑΚ θα έρθουν σε μία περίοδο όπου στην Ελλάδα η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται. Οι ανώτατοι συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα έχουν ανέβει στο 49% -συμπεριλαμβανομένης και της έκτακτης εισφοράς 4%- ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 38,1% και σε όλη την Ένωση 43,2, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 8η θέση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έχουν διπλασιαστεί οι χρεωστικές δηλώσεις σε σχέση με πέρυσι.
Η κατάσταση αυτή όμως δεν έχει αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, καθώς τα φυσικά πρόσωπα μειώνουν τις πληρωμές τους. Από το 34,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2010 έχουν πέσει στο 31%.
Τέλος, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα ενισχύσει και το τηλεφωνικό της κέντρο για να ασκεί πίεση στους οφειλέτες, οι οποίοι έχουν φτάσει τις 900.000 και χρωστούν συνολικά 45 δισ. σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μεγάλο πρόβλημα όμως αποτελεί και ο ΦΠΑ καθώς η υστέρηση σε εισπράξεις φτάνει τα 1,7 δισ. το πρώτο τετράμηνο.